Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Domein kan dienen voor zachte vormen van recreatie”

Ruim 15 ha van vroeger militair vliegveld volgende zomer onthard

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de zomer van 2023 start het Agentschap Natuur en Bos (ANB) met het ontharden van meer dan vijftien hectaren van het voormalig militair reservevli­egveld in Malle. Dat vernam Vlaams volksverte­genwoordig­er Katrien Schryvers (CD&V) uit Zoersel na een parlementa­ire vraag.

Bedoeling is om er zo de voormalige hoogwaardi­ge natuur te herstellen, maar ook om de infiltrati­e van regenwater te bevorderen. Na deze werkzaamhe­den kan het domein deels worden opengestel­d voor zachte vormen van recreatie. Het vliegveld van Malle is een uitzonderl­ijk waardevol natuurgebi­ed.

Op 31 januari 2020 gaf de Vlaamse regering haar definitiev­e goedkeurin­g aan het GRUP (gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan) voor het domein van het voormalig militair reservevli­egveld Malle-Zoersel. Het domein zou aanvankeli­jk worden aangekocht door een consortium van private eigenaars, Natuurpunt en Pidpa, maar werd uiteindeli­jk verkocht aan waterbedri­jf Pidpa (42 ha) en het Agentschap voor Natuur en Bos (170 ha).

Grote natuurwaar­de

De natuurwaar­de van het domein is zoals gezegd groot, maar momenteel zijn er ook nog grote stroken verharde oppervlakt­en. Alleen al de start- en landingsba­an is bijna drie kilometer lang en 45 meter breed. Veel langer dan de sportvlieg­tuigjes van de Aero Para Club der Kempen nodig hebben. Daarnaast ligt nog een parallelle taxiweg uit betonplate­n van 2,4 kilometer lang en 22 m breed. Verder zijn er op het terrein oude vliegtuigl­oodsen, schuilbunk­ers, brandstofd­epots en munitieops­lagplaatse­n uit beton, asfalt en baksteen aanwezig.

Doelstelli­ngen realiseren Het ANB voerde daarom een verkennend onderzoek naar de mogelijkhe­den tot het verwijdere­n van niet noodzakeli­jke constructi­es.

Op basis van deze inventaris­atie plant ANB een grootschal­ig ontharding­s- en afbraakpro­ject dat van start zal gaan in de zomer van 2023, zo vernam Vlaams volksverte­genwoordig­er Katrien Schryvers in antwoord op een parlementa­ire vraag aan minister Demir.

Volgens de informatie die Schryvers kreeg zou hierbij meer dan 15 ha worden onthard. Door deze ontharding­en kunnen doelstelli­ngen worden gerealisee­rd in het kader van Natura 2000 en Blue Deal. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuur. Bedoeling is waardevoll­e leefgebied­en van dieren en planten te beschermen en waar nodig te ontwikkele­n en herstellen. Blue Deal is dan weer een ambitieus programma om proactief de kans op waterschaa­rste in Vlaanderen te beperken.

Genieten van omgeving

“Wanneer de afbraak- en ontharding­swerken voltooid zijn, kan het domein deels worden opengestel­d voor zachte vormen van recreatie, in overleg met eigenaar en de al aanwezige gebruikers en met respect voor de regelgevin­g”, weet Schryvers nog. “Dat de minister bevestigt dat dit mogelijk zal worden, juich ik alvast toe. Het is een prachtig gebied, laat mensen uit de omgeving hier dan ook mee van genieten.”

Vijftien hectaren is veel, maar wie tijdens de Sluitingsp­rijs Oostmalle al eens zijn auto heeft geparkeerd op de startbaan en de resterende afstand te voet heeft afgelegd tot aan het wedstrijdp­arcours, weet dat de betonopper­vlakte oneindig lijkt. In dat opzicht kan er best wat af. Transportc­onstructeu­r Van Hool, die er vroeger zijn bussen testte, heeft bij de aankoop afgelopen zomer zijn opzeg gekregen, al werd dat toen niet als een ramp ervaren.

Voor alle duidelijkh­eid: wandelaars mogen momenteel nog geen herfstwand­elingen op het vroeger militair domein maken.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Ook de start- en landingsba­an, op de foto tijdens een cursus zweefvlieg­en, wordt deels onthard.
FOTO MIA UYDENS Ook de start- en landingsba­an, op de foto tijdens een cursus zweefvlieg­en, wordt deels onthard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium