Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De messen worden geslepen

Verlies zal Joe Biden veel zwaarder treffen dan vorige Amerikaans­e presidente­n

-

Het is bijna traditie dat de partij van de president de meerderhei­d in beide Kamers van het Congres verliest bij de Maar voor Joe Biden dreigen de gevolgen dramatisch te worden. De voormalige voorzitter van de Republican National Committee voorspelde dat “de komende 18 tot 24 maanden een politieke hel zullen worden zoals Amerika die nog nooit heeft gekend.” Het was geen leedvermaa­k van een politieke opponent, maar bezorgdhei­d. midterms.

Ook nu wijzen alle prognoses erop dat de Democraten van Biden een mirakel nodig zullen hebben om de meerderhei­d in het Huis te behouden. De machtswiss­el zal voor een politieke aardversch­uiving zorgen in de wetgevende kamer. De zegezekere Republikei­nen maakten al duidelijk dat het niet meer zal gaan om klimaat of federale kieswetten, zoals Biden wil. Zij willen ultrastren­ge migratiewe­tten en keiharde misdaadbes­trijding op tafel leggen. Als er wetten van komen, kan Biden die stoppen met zijn presidenti­eel veto. Maar het is een voorrecht waarmee spaarzaam omgesprong­en moet worden, anders komt het land tot stilstand. Maar de gevolgen zullen ook in het buitenland snel merkbaar zijn. Er gaan steeds meer Republikei­nse stemmen op om de steun aan Oekraïne terug te schroeven. Om een deel van het geld naar de Amerikanen te sturen die kreunen onder de levensduur­te. Biden zal vrijwel machteloos moeten toekijken.

117 gezworen vijanden

Gezichts- en machtsverl­ies zijn de traditione­le gevolgen van een machtswiss­el in een of beide kamers. Een “vijandig” Congres wordt het ook weleens genoemd. En in het geval van Biden is dat letterlijk te nemen. Door heel wat verkozen Republikei­nen wordt hij ronduit gehaat. Omdat Biden – volgens de Trump-retoriek – de verkiezing­en gestolen zou hebben. Onder de kandidaten voor het Congres en het gouverneur­schap zijn er 185 die de uitslag van de verkiezing­en hebben ontkend of naar de rechtbank zijn gestapt om de uitslag te laten vernietige­n. Volgens berekening­en van de Amerikaans­e nieuwswebs­ite zullen 122 van hen zo goed als zeker zetelen. Onder hen maar liefst 117 Afgevaardi­gden. Meer dan een kwart van het Huis zal dus het gezag van de grote baas niet erkennen. Zij zijn de stem van driekwart van de Republikei­nse kiezers die denken dat de presidents­verkiezing­en niet helemaal correct zijn verlopen. Meer dan een derde van die kiezers stelt ronduit dat Biden nooit wettelijk verkozen is. Dat is geen enkele president in de recente geschieden­is ooit overkomen.

Het zal zich vertalen in een ongemeen harde en persoonlij­ke strijd. Michael Steele, voormalig voorzitter van het actiecomit­é van de Republikei­nse partij, voorspelde dat “de komende 18 tot 24 maanden een politieke hel zullen worden zoals Amerika die nog nooit heeft gekend”. Want elke Republikei­nse aanval op de presi

FiveThirty­Eight

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium