Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zag het circus al twee keer van binnenuit, ik denk dat ik de klus kan klaren”

Gustaph (42, Antwerpen)

-

Voor Gustaph, alias Stef Caers, heeft het Songfestiv­al minder geheimen dan voor zijn concurrent­en: hij draaide al twee keer mee in het liedjescir­cus als achtergron­dzanger.

“In 2018 ging ik naar Lissabon met Sennek en in 2021 naar Rotterdam met Hooverphon­ic, waar ik ook de stemcoach van Geike Arnaert was”, legt hij uit. “Als achtergron­dzanger zing je mee vanuit de coulissen. Mocht ik naar Liverpool gaan, zou het de eerste keer zijn dat ik echt óp het podium sta. Ik zag het circus al twee keer van binnenuit, ik denk dat ik de klus wel kan klaren. Er komt veel aandacht op je af, maar je moet vooral proberen plezier te hebben. Dan komt de rest wel.”

Ook Gustaph heeft altijd een band gehad met het Songfestiv­al. “In mijn jonge jaren kocht ik veel van die liedjes. Later zwakte de interesse wat af, tot Loreen meedeed met Dat gaf de wedstrijd een nieuw elan. Ik had het afgelopen jaar muziek gemaakt die ik wou uitbrengen, en toevallig pasten die nummers ook in de context van het festival. Ik vind dat mijn songs er kans maken.”

Wat voor sound mogen we van Gustaph verwachten? “De voorbije jaren was ik vooral bezig met elektronis­che muziek, met een stevige injectie pop, maar ook house en retro. Ik heb jarenlang getoerd met de band Hercules & Love Affair, die in 2006 een wereldhit scoorde met en waarmee ik onder meer op Glastonbur­y

Euphoria.

Blind

stond. Ik maakte ook muziek voor shows van Chanel en Karl Lagerfeld. Ik zat altijd wat in de undergroun­d-sfeer, met Eurosong presenteer ik me nu meer in de mainstream.”

Nochtans scoorde Stef op zijn 19de al een hit met de single

die hij zelf had geproducee­rd en geschreven. Hij won er in 2000 zelfs de Zomerhit voor beste debuut mee. “Maar

Gonna Lose You, daar is geen vervolg op gekomen. Ik was nog groen achter de oren. En dat was ook niet de weg die ik toen wou bewandelen. Ik wou me als muzikant bewijzen, en ik zat ook nog met studies.”

“Sindsdien ben ik erg geëvolueer­d. Ik maak nu veel gebruik van mijn queer-identiteit als performer. Misschien was dat twintig jaar geleden nog te moeilijk voor mij.”

 ?? FOTO ROEN LOMMELEN ??
FOTO ROEN LOMMELEN
 ?? ISOPIX FOTO ??
ISOPIX FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium