Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook kindjes werden ingezet bij gewelddadi­ge overvallen

‘Hockeystic­kbende’ pleegde 16 home-invasions in heel Vlaanderen

- DIRK COOSEMANS PHILIP PERGENS

Vijf mannen die in september werden gearrestee­rd na een inbraak in Zandhoven, blijken nu gelinkt te kunnen worden aan liefst zestien home-invasions. Telkens gingen de daders bijzonder gewelddadi­g tewerk. In politiemid­dens stonden ze bekend als de “hockeystic­kbende”, naar een van de wapens waarmee slachtoffe­rs werden bedreigd.

Op 13 september reed de politie op de E313 een vijftal klem dat schijnbaar een overval had gepleegd in een woning in Zandhoven. Het ging om mannen van Servische en Roemeense nationalit­eit met basis in Antwerpen. De kerels vlogen in de cel, en het onderzoek dat daarop volgde leverde de politie een enorme zaak op. De vijf zouden de kern vormen van een uiterst gevaarlijk­e bende die sinds 1 augustus het hele land onveilig maakte met brutale home-invasions.

Landbouwer Werner De Bie uit Ekeren was hun eerste slachtoffe­r. “Rond twee uur ’s nachts stonden ze in mijn kamer, gemaskerd met bivakmutse­n. Ze riepen steeds Ik kreeg harde klappen, waaraan ik een kaakbreuk en een gespietst neusbeen overhield. De agressiefs­te van de bende stak een schroevend­raaier in mijn keel. Hij zei dat hij me zou vermoorden als ik money, money.

Werner De Bie

de safe met juwelen Maar ik had geen safe.”

De dieven gingen uiteindeli­jk aan de haal met een som geld. De landbouwer lijdt nog altijd onder wat hem overkwam. “Ik moet geregeld op bezoek bij een psycholoog. Mijn kaak en mijn heup zijn nog niet helemaal hersteld.”

“Laat ons leven” niet gaf.

Een van de daders was gewapend met een hockeystic­k. “Ik vernam nadien van de politie dat ze die bijhadden om mijn hond dood te slaan.” Ze wisten van de hond, omdat op de ochtend van de overval twee vrouwen en een man de hoeve zouden hebben verkend. De daders zouden zijn binnengera­akt met de hulp van een kind, dat ze langs een zijraampje naar binnen lieten klimmen. Het kind zou de deur dan geopend hebben. “Volgens de politie zijn het allen mensen van een grote Roma-clan uit de Balkan”, zegt De Bie.

Na de overval op de boerderij in Ekeren volgde een home-invasion in Geel, bij een bejaard echtpaar. “Ze drongen binnen en riepen dat ze van de politie waren”, vertelde de man van het paar eerder in de krant. Ook toen hadden de overvaller­s een hockeystic­k bij waarmee ze het echtpaar bedreigden. “Neem alles, maar laat ons leven alstublief­t”, smeekten de slachtoffe­rs. Na angstige momenten gingen de dieven ervandoor met juwelen.

Goudhandel­aars

In het hele land heeft de bende toegeslage­n. Onder meer ook in Diepenbeek, bij een koppel van 91 en 86. Daarna waren er nog overvallen in Mol, Sint-Niklaas, Oostkamp, Wommelgem, Runkst bij Hasselt, Schaffen en tweemaal in Zandhoven.

Steeds bestond de buit uit juwelen en geld. Verschille­nde vrouwen werden door de bende ingeschake­ld om die buitgemaak­te juwelen te verkopen aan twee Antwerpse goudhandel­aars. Na de arrestatie van de kopstukken in Zandhoven voerde de politie bij die twee goudhandel­aars huiszoekin­gen uit. Een deel van de juwelen werd daar ook daadwerkel­ijk teruggevon­den.

Op 13 september pleegde de bende maar liefst drie homeinvasi­ons, waarna de daders konden worden opgepakt. De federale gerechteli­jke politie in Limburg voert het onderzoek. Voorlopig zijn vijf mannen gearrestee­rd, maar dat cijfer zal in de nabije toekomst wellicht nog stijgen. Het parket van Limburg bevestigt de arrestatie van de kopstukken.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Werner De Bie uit Ekeren, het eerste slachtoffe­r van de bende.
FOTO KOEN FASSEUR Werner De Bie uit Ekeren, het eerste slachtoffe­r van de bende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium