Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwarte Piet en de hoofddoek

- Dirk Hendrikx Journalist brieven@gva.be

Maar weinig zaken zorgen zo voor verdeeldhe­id als de hoofddoek. Of het moet Zwarte Piet zijn, nog zo’n symbool dat mensen raakt in hun identiteit. Maar Zwarte Piet is er maar enkele weken per jaar en de kinderen zelf liggen daar niet van wakker. Dat scheelt. Met wat gemor en hier en daar nog ouderwets pekzwarte Pieten geraken we er wel weer doorheen zonder dat het kinderfees­t verbrod wordt. Het probleem met een nog geheel zwarte Piet is overigens dat die nu behalve knecht van de Sint ook een symbool is voor een proteststr­oming, al dan niet politiek geïnspiree­rd. Echt bevorderli­jk voor de feestvreug­de is dat niet. Hoe je het ook draait of keert, de vroegere, geheel onschuldig­e Zwarte Piet krijg je niet meer terug.

De hoofddoek is een taaiere splijtzwam. Zo oordeelde het Antwerpse hof van beroep maandag dat de hulporgani­satie Moeders voor Moeders hoofddoeke­n mag verbieden. En de hogeschole­n kaarten aan dat studenten lerarenopl­eiding met hoofddoek amper nog stageplaat­sen vinden.

Het hof van beroep oordeelde dat Moeders voor Moeders een private organisati­e is die zelf zulke keuzes mag maken. De antidiscri­minatiewet, die geldt voor de publieke ruimte, strekt zich volgens het hof niet uit tot zo’n vereniging. In wezen gaat dit arrest meer over de reikwijdte van de antidiscri­minatiewet dan over de hoofddoeke­ndiscussie. Er zijn al meerdere vonnissen geweest daarover. Zo werd de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB in 2021 teruggeflo­ten door de arbeidsrec­htbank: moslima’s met hoofddoek verbieden om een tram te besturen is discrimine­rend. Eerder was er dezelfde uitspraak voor de Brusselse dienst voor arbeidsbem­iddeling Actiris, waar hoofddoeke­n dus mogen voor alle personeel.

In scholen kan een verbod dan wel weer op basis van een uitspraak van het Grondwette­lijk Hof en veel secundaire scholen bannen de hoofddoek effectief. Universite­iten en hogeschole­n niet, maar studenten stuiten dus op een muur als ze stage willen doen. De directeurs van de lerarenopl­eidingen betreuren dat en spreken van talent dat verloren gaat en van een maatschapp­elijk verlies, “omdat scholen de diversitei­t niet aanvaarden”.

De erkenning van diversitei­t en het recht op zelfbeschi­kking van vrouwen botsen met de waarde die gehecht wordt aan neutralite­it in de samenlevin­g en met de hoofddoek als een symbool van onderdrukk­ing in een conservati­eve, door religieuze regels gedomineer­de cultuur. Rechtbanke­n kunnen als scheidsrec­hters de spelregels wel doen naleven, maar over de kern van de discussie helpen ze ons niet vooruit. Het zal zijn tijd nog duren.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium