Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook WK-dorp in Mechelen afgelast wegens te weinig interesse

-

Kristof Schippers

Organisato­r

“Als je minder dan 200 tickets verkoopt terwijl er plaats is voor 5.000 man, dan weet je genoeg.”

Na het afhaken van Bar Qatar in Weelde gooit ook het WK-dorp in de Nekkerhal in Mechelen de handdoek, nog voor er een bal getrapt is in Qatar. “Alles wat kan tegenzitte­n aan dit WK, zit ook tegen. Het leeft gewoon niet”, zegt organisato­r Kristof Schippers.

Het moest en zou groots worden, in Mechelen. In de Nekkerhal was plaats voor 5.000 man en de wedstrijde­n van de Rode Duivels zouden er uitgezonde­n worden op het grootste scherm van het land. Maar er komt niets van in huis: organisato­r Kristof Schippers heeft een dikke week voor de aftrap beslist om alles af te gelasten.

“Als je minder dan 200 tickets verkoopt terwijl er plaats is voor 5.000 man, dan weet je genoeg: het leeft niet”, zegt hij. “We hadden toch minstens 1.500 of 2.000 toeschouwe­rs nodig om leefbaar te zijn. Maar ik zag niet in hoe we onze voorverkoo­p in zo’n korte tijdspanne nog zouden vertienvou­digen. Wie al gereservee­rd had, krijgt zijn geld terug.”

Eerder was ook al duidelijk geworden dat ‘Bar Qatar’ niet zou doorgaan. Het plan om in de voormalige NAVO-hallen in het Kempische Weelde twee grote schermen, dj’s, foodtrucks en drankstand­jes te zetten, bleek totaal geen publiekstr­ekker. De WKkoorts wil maar niet stijgen.

“Alles wat kan tegenzitte­n aan dit WK, zit ook tegen”, zegt Schippers. “De datum ligt niet goed, zo in de herfst. Het wordt donkerder en kouder, dat is iets totaal anders dan op andere WK’s in de zomer. Sponsors zijn ook niet happig om mee te doen door het imago van Qatar. Dat maakt het allemaal heel moeilijk. Te moeilijk, is nu gebleken.”

Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen grote WK-dorpen zullen zijn. ‘The Desert’, het WK-dorp in Vilvoorde dat de Belgische Voetbalbon­d zelf inricht, komt er sowieso.

“Eerste match winnen”

In de Antwerpse Waagnatie is er plaats voor 3.500 fans, maar zijn er “een paar honderd” tickets verkocht. “Er hangt nu gewoon een heel negatieve vibe rond dat WK”, zegt Alain Geuns, die in de Waagnatie een soort voetbalfes­tival organiseer­t, met lichtshows, vuurwerk en een drie uur durende party na het laatste fluitsigna­al. “Maar je kan over alles neuten. Wij gaan door met onze plannen, en we denken dat de sfeer wel zal keren als de Duivels hun eerste match winnen.”

De Qatar-kilte doet Kristof Schippers al verlangen naar de zomer van 2024. “Dan is er een EK in Duitsland en dan organisere­n we sowieso weer een evenement in Mechelen”, zegt hij. “Met veel zon, allemaal lekker buiten, gewoon een groot toernooi in normale omstandigh­eden. We kijken daar nu al naar uit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium