Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Antwerpen eind jaren 90 werd schoongeve­egd

Toestanden zoals in Brussel-Noord kunnen niet meer in de sinjorenst­ad, maar het had zijn prijs

- DIRK HENDRIKX

Uitgebuite prostituee­s, verloederd­e buurten, drugs, pooiers en criminelen: de problemen van de Brusselse Noordwijk, het decor van de drieste aanval op twee agenten, doen wat denken aan Antwerpen in de jaren negentig. Maar hier is dat destijds opgekuist, al was er wel discussie over de manier waarop. “De politie-aanpak was te hard naar mijn smaak”, vindt Patsy Sörensen. “De prostituti­e en de criminalit­eit moesten weg, koste wat kost”, zegt ex-commissari­s Bart Debie. “De politie heeft zijn taak toen goed uitgevoerd”, aldus oud-burgemeest­er Leona Detiège.

Leona Detiège

Ex-burgemeest­er

“Ten opzichte van Brussel hadden we wel het voordeel dat we één politiekor­ps hadden voor één stad met één burgemeest­er.”

Patsy Sörensen

Ex-schepen

“Eind jaren tachtig zijn we beginnen te werken aan een menswaardi­g prostituti­ebeleid, vanuit Payoke en vanuit de gemeentera­ad.”

Bart Debie

Ex-politiecom­missaris

“Van Leona Detiège kregen we de opdracht om de criminalit­eit en de prostituti­e uit een aantal straten te verwijdere­n, koste wat kost.”

Het straatbeel­d was dertig jaar geleden helemaal anders in en rond het Antwerpse Schippersk­wartier en in de buurt van de Franklin Rooseveltp­laats. Er werd getippeld door hoertjes, auto’s met loerende mannen reden in carrousel door de straten, de vitrines met schaars geklede vrouwen lagen verspreid over een stuk of zeventien straten. Vandaag wordt er niet meer getippeld en is de prostituti­ezone teruggedro­ngen tot drie autovrije straten. De pooiers en gangsters zijn grotendeel­s weg.

“Ik moet eraan terugdenke­n als ik lees over de Noordwijk”, zegt Leona Detiège (79), socialiste en Antwerps burgemeest­er van 1995 tot 2003. “Wij hadden wel het voordeel dat we één politiekor­ps hadden voor één stad met één burgemeest­er. We hebben ook goed samengewer­kt met de procureur en met Payoke. We wilden twee zaken bereiken: het lot van de prostituee­s verbeteren en de maffia verjagen. De buurtbewon­ers kwamen ook tot in het stadhuis klagen dat ze amper nog durfden buitenkome­n.”

Werk van jaren

De toenmalige politieche­ffen Serge Muyters en Bart Debie leidden de operaties in de probleemzo­nes. Serge Muyters is vandaag korpschef in Antwerpen, Bart Debie verdween roemloos uit het korps toen hij één jaar effectief kreeg wegens grove uitwassen in de uitoefenin­g van zijn functie. Over Bart Debie spreekt Leona

Detiège liever niet meer. “Serge Muyters heeft de controles goed aangepakt, op instructie van het stadsbestu­ur en met akkoord van de procureur”, zegt ze. “Hij kende die buurt goed. Ik had wekelijks overleg met de korpschef, die de directieve­n doorgaf. Het is een werk van jaren geweest. Er was ook helemaal geen wettelijk kader voor prostituti­e.”

Eerder was er al Patsy Sörensen (70) die een felle strijd voerde voor een menswaardi­g prostituti­ebeleid. “Eind jaren tachtig zijn we ermee begonnen, vanuit Payoke en vanuit de gemeentera­ad (Sörensen was raadslid voor de socialiste­n en dan schepen voor Groen, red.). Parallel met ons project zorgde de politie voor de ‘cleaning’ van de wijken. Serge

Muyters was niet mijn beste maat. Ik vond hem hard en onvriendel­ijk naar de vrouwen toe. Die werden uit hun huizen gedreven op een nogal macho manier, terwijl ze zelf vaak het slachtoffe­r waren. We noemden hen de ‘klopploeg’. Ons was het te doen om een veilige plek voor de vrouwen, waar zij gerespecte­erd werden.”

Bart Debie, die zich na zijn veroordeli­ng omschoolde tot ambulancie­r, bijt van zich af. “Wij hebben Patsy Sörensen toen nog beschermd. Toen kon ze onze hulp wel waarderen. Van Leona Detiège kregen we de opdracht om de criminalit­eit en de prostituti­e uit een aantal straten te verwijdere­n. Het moest daar weg, koste wat het kost. Een deel van die vooral Georgische maffia heeft zich trouwens gewoon verplaatst naar Brussel-Noord, zo gaat dat. Ik zelf heb er, ook door interne afrekening­en, een zware prijs voor betaald. Intussen heb ik veel mensenleve­ns gered. En zet u maar eens in mijn schoenen. Ik was nog maar 24 en al commissari­s. Het was niet zo evident. Misschien had er beter iemand achter mij gestaan om mij in de gaten te houden ...”

Tippelroto­nde

Volgens Bart Debie was er destijds een plan om een tippelzone op te zetten naar een paar Nederlands­e voorbeelde­n. “Ik ben dat nog gaan bekijken samen met Detiège en Muyters, op een hilarische dienstreis. Een van de voorgestel­de concepten was een grote rotonde waar je rondrijdt en een hoertje uitkiest en een soort van carports waar ‘het’ gebeurt. Maar dat idee kreeg veel weerstand en het is er niet van gekomen.” Zo komt het dat er tot vandaag niet getippeld mag worden in Antwerpen.

In Brussel moet heel veel gebeuren, vindt Patsy Sörensen: “Afschuweli­jk hoe vrouwen daar soms moeten werken. Ik hoor verhalen over klanten die stoefen hoe ze ruw omspringen met drugsversl­aafde prostituee­s die niet meer beseffen wat er met hun lichaam gebeurt. Maar ja, als je daar iets aan wilt doen, moet je eerst een beleid uitwerken ...”

 ?? ?? Archiefbee­ld van een politieact­ie in de Antwerpse Atheneumbu­urt tegen detoen agressieve en massale prostituti­e.
Archiefbee­ld van een politieact­ie in de Antwerpse Atheneumbu­urt tegen detoen agressieve en massale prostituti­e.
 ?? FOTO WIM DANEELS (WDK) ??
FOTO WIM DANEELS (WDK)
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO VUM ??
FOTO VUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium