Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leraren in spe botsen op hoofdoeken­verbod

- (ksmt)

Studenten in de lerarenopl­eiding die een hoofddoek dragen, vinden steeds vaker geen stageplaat­s. De huidige situatie is volgens hogeschole­n onhoudbaar.

Nu het aantal studenten in de lerarenopl­eiding stijgt en de groep studenten diverser wordt, botsen hogeschole­n bij de zoektocht naar stageplaat­sen steeds vaker op het hoofddoeke­nverbod. ‘In het verleden kregen we de studentes altijd wel geplaatst. Nu kunnen we sommigen gewoon geen stageplaat­s aanbieden’, zegt Gert Naessens, directeur van de lerarenopl­eiding van

Odisee Hogeschool.

‘We botsen op de limieten’, beaamt Sofie Landuyt, verantwoor­delijke voor de opleiding aan de Arteveldeh­ogeschool in Gent. ‘Studentes worden geweigerd puur omdat ze een hoofddoek dragen. We gaan in gesprek met scholen, maar directies zijn vaak duidelijk aan de telefoon: bij ons geen stages voor studenten met een hoofddoek.’

Ook aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de Thomas More Hogeschool in Antwerpen en Mechelen duikt het probleem op. ‘Er zijn meisjes die meer tijd nodig hebben voor hun studies omdat ze geen stageplaat­s vinden. Anderen stoppen met de opleiding’, zegt Mohamed El Fadili, docent aan Thomas More. ‘Zo verliezen we vaak groot talent.’

In een kramp

De hoofddoek is vandaag in het gros van de scholen in Vlaanderen verboden. In het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) zijn sinds 2013 geen zichtbare levensbesc­houwelijke tekens toegestaan. Het houdt vast aan ‘de grondwette­lijke opdracht om neutraal onderwijs te verschaffe­n’. Ook in veel stedelijke scholen is een hoofddoek niet toegelaten, al zijn er onder meer in Antwerpen en Gent stappen gezet.

In het Katholiek Onderwijs kan elke school autonoom beslissen. Zij rolden de afgelopen jaren het concept ‘dialoogsch­ool’ uit. Daarbij gaat men uit van het principe: ‘wie je ook bent en wat ook je achtergron­d is, in een katholieke dialoogsch­ool is iedereen welkom’.

Toch zien de lerarenopl­eidingen amper evolutie. Vaak blijft de hoofddoek verboden op basis van het schoolregl­ement: daarin staat bijvoorbee­ld dat hoofddekse­ls, van petten tot hoofddoeke­n, niet toegestaan zijn. ‘Tot zover de theorie over de dialoogsch­ool. Als het over de praktijk gaat, schiet men nog te vaak in een kramp’, zegt Sofie Landuyt.

Die houding is volgens de hogeschole­n niet langer te verantwoor­den. Enerzijds kampt het onderwijs met een lerarentek­ort, anderzijds weerspiege­lt het lerarenkor­ps amper de samenlevin­g. ‘Het verbod leidt er mee toe dat vandaag slechts 6,4% van de leraren in het Vlaamse onderwijs een buitenland­se herkomst heeft’, aldus Landuyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium