Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vrouwen voelen zich online meer en meer verloren”

Minister Petra De Sutter opent ICT-project Girleek in Borgerhout

- MAAIKE FLOOR

Digitale vaardighed­en van vrouwen gaan achteruit, blijkt uit studies. Daarom investeert minister van Telecommun­icatie Petra De Sutter (Groen) in ICTopleidi­ngen voor vrouwen. In Borgerhub in Borgerhout opent de minister dinsdag Girleek, dat onder andere jonge ondernemer­s op weg wil helpen.

In Brussel bestaat het initiatief al langer, maar nu komt er in Borgerhub (in het vroegere vredegerec­ht) dus ook een plek in Antwerpen waar vrouwen naartoe kunnen komen om zich bij te scholen als online marketeer of waar ze andere online vaardighed­en onder de knie kunnen krijgen.

“Kennis van ICT is zowel belangrijk voor vrouwen die hun eigen zaak willen opstarten als voor vrouwen die solliciter­en bij een bedrijf. Kennis van ICT geeft meer kans op werk en bijgevolg ook op financiële onafhankel­ijkheid”, zegt minister van Telecommun­icatie Petra De Sutter. “Op twee jaar tijd verdubbeld­e het percentage vrouwen dat zich online verloren voelt van 14 naar 28%, blijkt uit het rapport Digitale Inclusie van de Koning Boudewijns­tichting. Dat toont dus aan hoe belangrijk het is om hier werk van te maken.”

Er wordt een budget van 207.000 euro vrijgemaak­t voor het project, uit federale middelen van het Digital Belgium Skills

Fund (DBSF). De bedoeling is dat vrouwen tot drie keer per week naar Borgerhub kunnen komen om er praktijkge­richte webinars en masterclas­ses te volgen of voor begeleidin­g op maat.

Julie Foulon is oprichtste­r van Girleek. “Vrouwen kunnen onder andere leren hoe hun website meer kan opvallen of ze kunnen zich bijscholen in geluid- en videotechn­ieken. Belangrijk­e vaardighed­en voor ondernemer­s die een start-up beginnen. Maar we richten ons ook op vrouwen die zichtbaard­er willen zijn online om meer kans te maken op een job of die zich willen bekwamen in digital marketing, ze kunnen allemaal bij ons terecht.”

Een mannenbast­ion

Julie is blij dat er nu ook een vaste plek komt in Antwerpen. “We hebben al Antwerpse deelnemers gehad die online cursussen volgden, maar het is fijn dat ze nu ook persoonlij­ke begeleidin­g kunnen krijgen of hier opleidinge­n kunnen volgen. Dan kunnen deelnemers kiezen wat voor hen de beste optie is. We richten ons op vrouwen omdat die het meest kwetsbaar zijn, maar mannelijke deelnemers worden ook niet uitgeslote­n.”

Districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen) is blij dat het project in Borgerhout neerstrijk­t. “Borgerhout barst van jong talent, maar niet iedereen heeft de kans om een diploma te halen. Het is daarom belangrijk dat Girleek de digitale skills van vrouwen versterkt.”

Minister Petra De Sutter vindt het ook belangrijk dat er meer vrouwen actief worden in de ICTsector. “De tech-wereld is vandaag een mannenbast­ion. De manier waarop je naar de wereld kijkt, wordt bepaald door wie je bent. Die blik zit voor een stuk in de programma’s die ICT'ers schrijven en de algoritmen die ze maken. Meer vrouwen betekent dus ook meer diversitei­t in de kijk die de ICT-sector heeft op de samenlevin­g. Uit cijfers van sectorfede­ratie Agoria blijkt bovendien dat door de digitalise­ring meer dan een half miljoen vacatures in ons land zullen openstaan tegen 2030 als er geen extra maatregele­n worden genomen.”

Petra De Sutter

Minister van Telecommun­icatie

“Meer vrouwen FOTO RR betekent meer diversitei­t in de kijk die de ICTsector heeft op de samenlevin­g.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Julie Foulon, oprichtste­r Girleek met enkele cursisten in Brussel waar het project al eerder van start ging.
FOTO JAN VAN DER PERRE Julie Foulon, oprichtste­r Girleek met enkele cursisten in Brussel waar het project al eerder van start ging.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium