Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad zet zwerfvuilp­roject stop na negatieve evaluatie

De Click kost te veel en doet probleem niet afnemen

-

De stad Antwerpen zet het project rond zwerfvuil De Click van Fost Plus stop na een negatieve evaluatie. Het zwerfvuil nam niet af en het recycleren van het afval in de vuilnisbak­ken kostte te veel geld.

De Click is een proefproje­ct waarbij mensen punten sparen voor een korting in winkels en horeca door het zwerfvuil dat ze in de vuilnisbak werpen met de smartphone te scannen. Het proefproje­ct liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 op de Meir, de Scheldekaa­ien, in de Driekoning­enstraat in Berchem en de studentenb­uurt. In twaalf maanden waren er 27.459 clicks of gemiddeld een click per twee dagen per vuilnisbak. Dat vindt de stad Antwerpen te weinig.

Geen nieuwe gebruikers

Volgens de eindevalua­tie waren het waarschijn­lijk de mensen die al hun afval in de vuilnisbak­ken werpen die gebruikmaa­kten van De Click. De applicatie heeft geen nieuwe mensen aangezet om de vuilnisbak­ken te gebruiken. De netheid in de straten in deze proefzones verbeterde ook niet.

Een andere onderdeel van De Click is dat de inhoud van de vuilnisbak­ken zou worden gescheiden in plaats van alles te verbranden. Van de 124 ton afval werd 28 ton gerecyclee­rd of 22,6%. De kostprijs was op rekening van de stad Antwerpen, terwijl het stadsbestu­ur vindt dat dit eigenlijk door de verpakking­sindustrie worden betaald.

De doelstelli­ngen werden dus niet gehaald en daarom besliste het stadsbestu­ur om het proefproje­ct niet te verlengen. Fost Plus, de organisati­e die instaat voor de inzameling van het verpakking­safval, kreeg van de stad Antwerpen 30.000 euro. Alleen bij een positieve evaluatie had daar nog eens 30.000 euro bijgekomen.

Eerder dit jaar kwam schepen van Stads- en Buurtonder­houd Els van Doesburg (N-VA) in aanvaring met Fost Plus. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kondigde de organisati­e achter De Click een actie aan voor de slachtoffe­rs. Ze willen 25.000 euro schenken aan de slachtoffe­rs op voorwaarde dat de gebruikers samen 25.000 keer gebruikmak­en van de app.

“Dit is een commerciël­e actie met als opzet het opsmukken van de cijfers over hoeveel mensen De Click gebruiken”, zei van Doesburg. moet

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Click werd vorig jaar nog plechtig gestart.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Click werd vorig jaar nog plechtig gestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium