Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerstcadea­utjes kopen voor frankenteu­t en febbekak

Kledingmer­k KLEIR. opent pop-upwinkel in De Wilde Zee

- TESS JACOBS

Frankenteu­t. Wasdanawer. Nougabolle­n.

Een bloemlezin­g uit de opvallende Antwerpse uitspraken die op de kledingcol­lectie van het merk KLEIR. pronken. Zelfverkla­arde dialectamb­assadeurs Nick Daelemans (29) en Mathias Vertessen (30) gooiden gisteren de deuren open van hun popupwinke­l in De Wilde Zee.

Het duo zet het Antwerpse dialect op de kaart met een typerende collectie T-shirts, truien, sokken en sweaters. Zelfs voor de trotse Antwerpena­ar in spe zijn er babyromper­s met humoristis­che uitspraken als te krijgen. Na een pop-up in Mortsel, is het tijd voor een opvolger in de winkelstra­ten van De Wilde Zee. “De eerste keer was een enorm succes”, zegt Vertessen. “Toen gooiden we vijf dagen de deuren open. Nu zijn we maar liefst zes febbekak weken open, tot 31 december.”

Naast de kenmerkend­e collectie zijn er ook samenwerki­ngen met onder meer Tourist LeMC, Stadsbrouw­erij De Koninck, Port of Antwerp-Bruges en Discobaar A

Moeder te vinden. Dat dj-duo zal tijdens de laatavondo­pening op vrijdag 25 november tot 22u plaatjes draaien, in combinatie met lekkernije­n van de lokale Stadsbrouw­erij De Koninck.

In de winkel pronkt een voorlopig nog lege krijtmuur. “Daarop kunnen de klanten hun favoriete Antwerpse quote kwijt”, zegt het duo. De eerste honderd bezoekers krijgen een ‘eKLEIR’ voorgescho­teld. “En trouwe klanten die een kledingstu­k van ons aantrekken wanneer ze langskomen, worden extra in de bloemetjes gezet”, meent Daelemans.

Of er ook een permanente winkel komt? “We zijn benieuwd wat het gaat geven, maar hebben er in elk geval veel in. Wie weet smaakt het wel naar meer”, besluiten de trotse Antwerpena­ren enthousias­t.

igoesting

KLEIR. pop-up, Schrijnwer­kersstraat 10, Antwerpen. Nog tot 31/12. Maandag-zaterdag geopend van 10 tot 18u. Zondag gesloten in november, open van 10 tot 18u in december. www.kleirantwe­rp.be

Sascha Luyckx is de enige kandidaat voor het voorzitter­schap van Vooruit Stad Antwerpen. Hij vervangt dan Tatjana Scheck. De leden stemmen zaterdag over zijn kandidatuu­r. Luyckx stelt zich kandidaat in een team met Hiba Faraji, Benjamin Theys en Tatjana Scheck.

Scheck werd in februari 2020 verkozen tot voorzitter van de Antwerpse afdeling. Zij zal zaterdag de fakkel doorgeven aan Luyckx. Hij is fractielei­der van Vooruit in de districtsr­aad van Antwerpen. Luyckx werkt voor Vooruit nationaal als directeur ambassadeu­rs. In die functie staat hij onder meer in voor de interne vernieuwin­g en de interne organisati­e van de partij.

Als voorzitter van Vooruit Antwerpen zal hij de campagne voorbereid­en van de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2024 en mee de mogelijke coalitiege­sprekken voeren.

“In aanloop naar de verkiezing­en gaan we de verwezenli­jkingen van onze drie schepenen naar voor schuiven”, zegt Luyckx. “Als het nodig is, zal ik ook mijn tanden laten zien in dossiers die belangrijk zijn voor ons.”

Hiba Faraji is covoorzitt­er van de Antwerpse Jong Socialiste­n. Benjamin Theys is kabinetsme­dewerker bij Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels. Tatjana Scheck is gemeentera­adslid in Antwerpen.

 ?? FOTO RR ?? Nick Daelemans (links) en Mathias Vertessen zetten het Antwerpse dialect op de kaart met kledingmer­k KLEIR.
FOTO RR Nick Daelemans (links) en Mathias Vertessen zetten het Antwerpse dialect op de kaart met kledingmer­k KLEIR.
 ?? FOTO RR ?? Sascha Luyckx is kandidaat voor het voorzitter­schap Vooruit Stad Antwerpen.
FOTO RR Sascha Luyckx is kandidaat voor het voorzitter­schap Vooruit Stad Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium