Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Houten chalets hebben hun beste tijd gehad”

- JAN STASSIJNS

Scouts 68 Sint-Maarten in Deurne droomt van nieuwe lokalen in de Leon Stampelaan. Beetje bij beetje wordt hun project concreter. Een architect buigt zich over de plannen en ze kunnen ook op een subsidie van het district rekenen. “Het is hoog tijd”, vertelt Stan De Vylder van de Vriendenkr­ing. “De houten chalets hebben hun beste tijd gehad.”

Ieder weekend verwelkome­n de Scouts 68 Sint-Maarten zo’n 250 leden voor speelse en avontuurli­jke activiteit­en. Daarmee zijn ze de grootste jeugdbeweg­ing van het district. Ze zijn verspreid over twee locaties in Waasdonk en de Leon Stampelaan. Zeker op die laatste locatie stootten ze meer en meer op de beperkinge­n van hun lokalen.

Houten chalets

De houten chalets dateren uit de jaren zeventig. En hoewel ze nog voldoen aan alle veiligheid­svoorschri­ften, hebben de lokalen hun beste tijd wel gehad. “Het dak lekt en de lokalen zijn niet geïsoleerd”, vertellen oud-leiding Stan De Vylder (26), Lotte Goossens (29) en Jakob Frateur (25). “Ze zijn zo verouderd dat het er in de winter zo koud is, dat je even goed buiten kunt blijven. Hier verzamelen elke zondag onze jongste en oudste leden, zo’n 75 kinderen en jongeren in totaal. Ook wij hebben hier jarenlang leiding gegeven, dus we weten heel goed wat het is.”

Het drietal maakt sinds kort, samen met nog zes andere oud-leiding, deel uit van de Vriendenkr­ing, de ondersteun­ende vzw van Sint-Maarten. “We hebben de fakkel overgenome­n van de vorige ploeg, die dat heel lang heeft gedaan. En ons eerste grote project is nieuwe lokalen in de Leon Stampelaan. Daarvoor hebben we ook een werkgroep opgericht, waar leiding en ouders in vertegenwo­ordigd zijn.”

Een architect is volop plannen aan het uittekenen. Een exacte timing is er nog niet, maar als het van de scouts afhangt: zo snel mogelijk. “De twee bestaande chalets breken we af”, vertelt De Vylder. “In de plaats komt een nieuwbouw, want het is de bedoeling zo veel mogelijk speelruimt­e over te houden. We houden het op een gelijkvloe­rse verdieping, zodat er voor de buren eigenlijk niets verandert qua uitzicht. De nieuwbouw zal over twee lokalen beschikken en een aantal wc’s. Nu is er maar één toilet voor 75 leden. En er komt ook een berging en een tuinkot.”

“Scouts is geen luxe, dus we gaan er zeker geen villa plaatsen”, grapt Lotte.

Oud-leiding

“De lokalen zijn zo verouderd dat het er in de winter zo koud is, dat je even goed buiten kunt blijven. Wij weten heel goed wat het is.”

Burenavond

Om de buurt te informeren over de plannen organiseer­t de scoutsgroe­p op donderdag 17 november vanaf 20u een burenavond in de lokalen in de Leon Stampelaan. “We willen hen meteen betrekken, geruststel­len en luisteren naar hun vragen en opmerkinge­n”, zegt Jakob.

Voor de nieuwe lokalen heeft ‘den 68’ een subsidie gekregen van het district Deurne, dat 70% van de kosten op zich neemt. “De overige 30% voorzien we zelf”, vertelt Stan. “De voorbije jaren hebben we een spaarpotje aangelegd, al is dat nog niet voldoende. Daarom werken we ook met renteloze leningen. Ouders of sympathisa­nten kunnen ons op die manier financieel steunen en wij betalen op tien jaar het geleende bedrag terug.”

www.nieuw-gebouw-leon-stampelaan.webnode.nl

i

 ?? FOTO JAS ?? Stan De Vylder (26), Lotte Goossens (29) en Jakob Frateur (25).
FOTO JAS Stan De Vylder (26), Lotte Goossens (29) en Jakob Frateur (25).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium