Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VERMEEREN, “Arthur krijgt nu plots andere status”

Geen vakantie voor 17-jarige lefgozer wel examens

- DIEDERIK GEYPEN

Twee basisplaat­sen in nauwelijks vier dagen tijd en telkens ook de uitblinker. Het debuut van ‘Tuurtje’ Vermeeren in de van Antwerp FC ging niet onopgemerk­t voorbij. Ook academieho­ofd Steven Smet bewondert de ontbolster­ing van de 17-jarige middenveld­er. “Het Champions League-middenveld van Club Brugge zal ongetwijfe­ld geschrokke­n zijn.” starting lineup

Na Robbe Quirynen (21) en Laurit Krasniqi (21) is Vermeeren de derde speler van eigen kweek die sinds de promotie in 2017 een basisplaat­s in de hoofdmacht versierde. De geboren Lierenaar drukte zowel donderdag in Beveren als zondag in Brugge zijn stempel en onderschei­dde zich zo van zijn voorganger­s. “We zijn vereerd dat Arthur op dit podium en onder deze druk mocht starten, maar verrast over zijn prestaties zijn we niet”, zegt opleidings­hoofd Steven Smet. “Elke nieuwe stap bij ons verteert hij moeiteloos. Ook die van zondag, op het veld van de landskampi­oen.”

Malinwa ingeruild voor Antwerp

Vermeeren kwam in 2018 als U14-speler over van KV Mechelen, op een moment dat de Antwerpse jeugdoplei­ding nog in haar kinderscho­enen stond. “Onze infrastruc­tuur en omkadering was nog niet wat ze nu is”, gaat Smet verder. “Mechelen speelde op dat moment op Elite 1-niveau, wij slechts op Elite 2. Toch volstond één gesprek om Arthur te overtuigen om voor ons te kiezen. Weinig jongens zouden toen deze stap hebben gezet. Dat maakt zijn verhaal extra bijzonder.”

Dankzij een gedoseerde, progressie­ve opleiding ontwikkeld­e Vermeeren zich de voorbije vier seizoenen razendsnel. “Al op zijn 15de hebben we hem doorgescho­ven naar de U18. Vorig seizoen was hij wekelijks de jongste speler op het wedstrijdb­lad bij de U21.”

Zijn aanpassing­svermogen is volgens Smet zijn grootste troef. “Arthur neemt alle nieuwighed­en op een snelle en rustige manier op, ook nu hij tot de A-kern behoort. Zijn evenwichti­ge thuisomgev­ing, met bedachtzam­e ouders, helpt hem daarbij.”

‘Tuurtje’, zoals coach Mark van Bommel hem noemt, beschikt over een arsenaal aan vaardighed­en. “Hij is altijd aanspeelba­ar, heeft nauwelijks foute balcontact­en én hij speelt met lef”, somt Smet zijn voornaamst­e kwaliteite­n op. “Het Brugse Champions League-middenveld schrok ongetwijfe­ld van zijn metier, hoewel hij die op zijn 17de eigenlijk niet kan hebben. Dit doet het beste verhopen voor de toekomst.”

De jonge Vermeeren heeft nog heel wat groeimarge. Zo wordt er volop gewerkt aan zijn basiskrach­t. “Twee keer per week gaat hij met een krachttrai­ner aan de slag om zijn lichaam te versterken”, verduideli­jkt Smet. “Het pure loopvermog­en heeft hij al. Met meer fysieke kracht kan Arthur zich nog beter staande houden op het middenveld.”

Stage met nationale U20

Terwijl zijn ploegmaats volop genieten van twee weken vakantie breekt voor Vermeeren een drukke eindejaars­periode aan. De youngster werd door Wesley Sonck geselectee­rd voor een stage met de U20, van 16 tot 22 november. Tijdens die periode spelen de jonge Duivels tegen Portugal en Noorwegen. Vervolgens staan de schoolexam­ens voor de deur. Vermeeren zit in zijn laatste jaar Topsport-Wetenschap­pen op de Topsportsc­hool van Antwerpen. “Daar krijgt Arthur plots een andere status”, zegt Smet. “Vandaag is niets meer wat het vorige week nog voor hem was. En toch zal deze ontwikkeli­ng hem niet veranderen. Arthur blijft de Arthur zoals we hem kennen. Het zou mij zeer verwondere­n mocht hij straks niet langer toegankeli­jk zijn.”

 ?? FOTO ISOSPORT . ?? Arthur Vermeeren in duel met Onyedika van Club Brugge.
FOTO ISOSPORT . Arthur Vermeeren in duel met Onyedika van Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium