Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europees Hof buigt zich vandaag over de zaak Antwerp vecht ‘Belgenrege­l’ verder aan

Great Old

-

Het Antwerpse verzet tegen het aantal zogenaamde ‘home grown players’ in de kern gaat voort. De Europese voetbalbon­d (UEFA) verplicht clubs sinds 2009 om minstens acht lokaal opgeleide spelers te hebben in een selectieli­jst van 25. In België geldt dan weer dat zes van die ‘voetbalbel­gen’ op het wedstrijdb­lad moeten staan. Regels die de betwist.

Antwerp is van mening dat die richtlijn in strijd is met het vrije verkeer van werknemers en de wetgeving omtrent vrije concurrent­ie binnen de Europese Unie. De club wil een kritische benadering van het huidige systeem, net om toptalente­n langer in België te kunnen houden en ze op het juiste tempo in de eerste ploeg te integreren. De voorbije jaren investeerd­e Antwerp veel geld in Belgische pionnen als Alderweire­ld, Balikwisha en Bataille. Maar evengoed in Engels en Nainggolan. Ook de jeugdacade­mie, waarvan Vermeeren een belangrijk eindproduc­t is, kreeg een stevige upgrade.

Een eerdere poging om de huidige reglemente­ring aan de kaak te stellen bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) mislukte. Daarop volgde een annulatieb­eroep bij de Franstalig­e Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel, die op haar beurt de zaak doorverwee­s naar het Europees Hof van Justitie. In een hoorzittin­g worden vandaag twee vragen behandeld. Ten eerste: is de regel van de UEFA betreffend­e lokaal opgeleide spelers een inbreuk op het Europese recht? En twee: is de Belgische regel van zes ‘voetbalbel­gen’ op het blad een inbreuk op het Europese recht? Een uitspraak in deze zaak hoeven we niet meteen te verwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium