Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De definitiev­e breuk tussen Ronaldo en Manchester United wenkt na explosief interview

- (kvu)

Cristiano Ronaldo (37) heeft zich helemaal onmogelijk gemaakt bij Manchester United. In een interview klinkt het dat hij “geen respect meer heeft” voor zijn trainer, Erik ten Hag. De definitiev­e breuk wenkt (eindelijk).

Is het een kinderacht­ige reactie van een ster op retour zonder zelfkritie­k? Of is het toch vooral de ultieme exitstrate­gie om straks in januari een (goedkope) transfer te krijgen? Wellicht is het beide. Feit is dat Cristiano Ronaldo zichzelf persona non grata heeft gemaakt bij Manchester United. Dat deed hij door een explosief interview te geven aan de Engelse journalist Piers Morgan. Het interview wordt pas morgen helemaal uitgezonde­n, maar de fragmenten die al werden vrijgegeve­n, laten niets aan de verbeeldin­g over.

Vooral zijn trainer Erik ten Hag moet het ontgelden. “Als hij geen respect heeft voor mij, moet je niet verwachten dat ik dat ooit voor hem ga hebben”, zegt Ronaldo. CR7 weigerde vorige maand enkele minuten voor het einde in te vallen tegen Tottenham en verliet het stadion zelfs voor het laatste fluitsigna­al. Daarop werd hij uit de kern gezet. Ook werd hem twee weken loon ontnomen: 1 miljoen pond (1,17 miljoen euro). Ook nu zal dit interview volgens hem al zeker twee weken salaris kosten, al wil Man United het volledige interview afwachten vooraleer het communicee­rt.

Veel goeds belooft het discours van Ronaldo niet, al maakt hij ook rake observatie­s. “Sinds Sir Alex was gestopt, zag ik geen ontwikkeli­ng bij de club. Er was niets veranderd. Ik denk dat de fans de waarheid verdienen. Ik wil ook het beste voor deze club, maar sommige dingen die intern gebeuren helpen ons niet om het topniveau van clubs als

Metro

City en Liverpool te bereiken.”

Zo wijst de Portugese superster met de vinger naar de opvolger van Ole Gunnar Solskjaer. “Ze kwamen met een technisch directeur aanzetten, Ralf Rangnick. Dat begreep niemand. Hij is niet eens een trainer, hoe wil je dan de baas zijn bij Manchester United? Ik had nog nooit van Rangnick gehoord. (...) De club staat stil. De kleedkamer, het krachthonk. Zelfs op technologi­sch vlak. Ik zie dingen die ik al zag toen ik begin twintig was. Bij United staat de tijd stil. Mensen die het niet zien, willen het niet zien.

Ze zijn blind.”

‘Lelijke’ Rooney Dat hij zelf inziet dat hij te weinig loopt om nog

aan de top te spelen, blijkt nog niet uit wat naar buiten kwam. De hele klaagzang over zijn eigen positie ondergraaf­t zijn boodschap zelfs. Want: Ronaldo ziet zich naar eigen zeggen behandeld als “een zwart schaap”. Hij claimt dat mensen hem buiten willen. “Niet alleen de trainer, maar nog twee of drie mensen rond de club. Ik voel me verraden. Sommige mensen willen me hier niet hebben. Niet alleen dit seizoen, maar vorig seizoen ook al.”

Dat bijvoorbee­ld Wayne Rooney het aandurfde om kritiek te uiten, komt de Engelsman nu op een vileine steek te staan. Want zegt Ronaldo daarover: “Ik weet ook niet waarom. Misschien omdat hij al gestopt is met voetballen en ik nog op hoog niveau speel. Ik zal niet zeggen dat ik er beter uitzie dan hij… Maar het is wel zo.” Ronaldo voelt zich verraden, maar zijn toekomstig­e ex-ploegmaats voelen hetzelfde. Zeker nadat interviewe­r Piers Morgan had onthuld dat het gesprek er kwam op vraag van Ronaldo zelf. Wat meteen onderstree­pt dat de 37-jarige vedette dit niet doet om Manchester United te helpen, wel om zijn eigen situatie te verbeteren. Lees: verlos hem van het kwade Man United. Met het WK in Qatar als de perfecte vluchtrout­e richting definitiev­e breuk. Maar welke club durft het aan om Ego Cristiano straks aan te werven?

 ?? FOTO REUTERS ?? Ronaldo zegt geen respect meer te hebben voor Erik ten Hag.
FOTO REUTERS Ronaldo zegt geen respect meer te hebben voor Erik ten Hag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium