Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben heel vaak met honger gaan slapen”

- MARC VERMEIREN

Op 23 augustus 2008 hield België collectief de adem in. 8.000 kilometer verderop – in het olympisch stadion van Peking – zweefde Tia Hellebaut (44) naar olympisch goud in het hoogspring­en. Anno 2022 runt ze een gezin met drie kinderen en een atletiekac­ademie.

Veertien jaar later is Tia Hellebaut trotser op haar passage in Peking dan destijds.

“Door de afstand kan ik die prestatie beter inschatten. En ik besef ook veel beter hoeveel mensen ik toen geraakt heb. Ik herken die gevoelens ook bij andere topmomente­n, zoals onlangs bij de wereldtite­l van Remco Evenepoel. Het is heel vreemd, maar die olympische titel lijkt iets uit een ander leven. En eigenlijk wás dat ook een ander leven. Met name mijn drie kinderen hebben alles veranderd.”

Sportieve ouders, sportieve kinderen? De elfjarige Saartje en de achtjarige Lars spelen tennis, de 13-jarige Lotte switchte twee jaar geleden van tennis naar volleybal. Zij zit op de Topsportsc­hool in Leuven en droomt van de nationale ploeg. “Een plan B heeft ze niet. Het is Yellow Tiger worden of niets.”

Tia Hellebaut Academy

Samen met Wim Vandeven, haar partner en voormalige coach, runt ze de Tia Hellebaut Academy, die talentvoll­e jeugdatlet­en een veelzijdig­e en kwalitatie­ve opleiding wil geven. Tijdens het schooljaar kunnen jonge talenten op verschille­nde locaties terecht. In de vakanties (behalve Pasen) organiseer­t de Academy atletiekka­mpen.

“We trainen alleen technische en explosieve discipline­s, geen uithouding of kracht. Ik ben vooral organisato­r, maar zowat elke week geef ik zelf ook trainingen, vooral hoogspring­en en horden. In veel clubs moeten talenten in te grote groepen trainen, waardoor ze soms de verkeerde techniek aanleren. Met gediplomee­rde trainers proberen wij dat te voorkomen. Maar is het niet gemakkelij­k om dat draaiende te houden.”

In de herfst van 2012 stopte Hellebaut op 34-jarige leeftijd als topsporter. Ze nam een job aan bij Golazo, maar dat bleek onverenigb­aar met het gezinsleve­n en met de agenda van haar partner.

“Heel leuk werk, maar ik kon niet flexibel genoeg zijn. Via Sportspeak­ers heb ik wat opdrachten gedaan, maar door corona viel dat stil. Bij Foodmaker organiseer ik ook Start to Run-sessies bij bedrijven. Met drie kinderen moet ik mijn eigen agenda kunnen samenstell­en.”

Joggen en padel

Na haar afscheid van de atletiek schakelde Hellebaut over naar tennis. Niet zonder succes, maar corona legde die sport twee jaar geleden stil. Een complete heropstart hapert.

“Joggen en padel met vriendinne­n, zo probeer ik momenteel de conditie onderhoude­n.”

Het lichaam is alleszins ongeschond­en uit vijftien jaar topsport gekomen.

“Nochtans is hoogspring­en niet echt goed voor de enkels en knieën. Bij de het Play4-programma

hoorde ik veel sportvrouw­en zeggen dat ze door blessures bepaalde oefeningen niet konden doen. Kim Gevaert en ik waren de enigen die nergens problemen hadden.”

Dat haar drie kinderen ondertusse­n beseffen wat hun mama als atlete gepresteer­d heeft, leidt niet tot overdreven enthousias­me.

“De twee meisjes zuchten eens als iemand mij herkent. Toen onlangs die over Peking werd uitgezonde­n, wilde mijn dochter veel liever naar de Rode Duivels kijken. Gelukkig kijkt Lars nog wel op naar mij. Onlangs mocht hij aan zijn klasgenoot­jes iets tonen en hij koos voor beelden van zijn mama. Hij maakt ook reclame voor de Tia Hellebaut Academy, de schat.”

Weinig atleten beschikten over zoveel mentale weerbaarhe­id, een item dat anno 2022 de topsport beheerst.

“Blijkbaar had ik op dat vlak niet veel steun nodig. Alles liep goed en op grote kampioensc­happen kon ik mezelf altijd overtreffe­n. Van nature uit maakte ik me sowieso niet snel grote zorgen. Eerder vreesde ik het tegendeel, dat ik te veel zou beginnen nadenken. Sowieso kon ik natuurlijk altijd nog bij Wim mijn hart luchten.”

Slechts één keer kraakte Hellebaut een beetje, toen ze na haar vijfde plaats in Londen 2012 links en rechts

Container Cup

Belga sport-reportage

De wat teleurstel­ling opving

(door de dopingscho­rsing van Svetlana Shkolina is ze ondertusse­n vierde, red.)

“Er hing zo’n negatieve energie rond mij. Met twee klein mannen – Lotte drie jaar, Saartje anderhalf – zat ik in een heel zware periode. Soms moest ik om middernach­t nog beginnen aan een wasmand vol strijkgoed. Op dat moment was ik zwaar ontgoochel­d, maar nu zie ik dat anders. Met twee kleine kindjes een vierde plaats op de Spelen afdwingen, dat is zot.”

Gevecht met de weegschaal

Terugkijke­nd ziet Hellebaut de strijd tegen de weegschaal als het lastigste obstakel.

“Mijn concurrent­en in het hoogspring­en waren van nature heel mager, voor mij was het een constant gevecht. Jarenlang heb ik een zwaar dieet moeten volgen. In de winter mocht ik maximum twee à drie kilogram bijkomen. Omdat ik in de zomer minder trainde, schrapte ik in die periode zelfs de avondmaalt­ijden. Of bleef het bij een groentesoe­pje. Ik kon het mij in elk geval niet permittere­n om, zoals Kim Gevaert of Kathleen De Caluwé, tijdens onze winterstag­e in Zuid-Afrika een wafeltje te eten.”

In Peking woog Hellebaut 59 kilogram voor 1m83, haar laagste cijfer.

“Toen heb ik een extra efforeke gedaan om nog een kilo of twee af te vallen. Dus ja, ik ben veel met honger gaan slapen, maar altijd gebeurde dat onder medische begeleidin­g. Dat ik na Peking direct zwanger was, geeft toch aan dat ik hormonaal nooit te ver ben gegaan.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium