Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eersteprov­incialer KSK Beveren maakt zich op voor Europees voetbal: “Onze spelers hebben vakantie moeten nemen”

Witgoor wint meteen eerste match tegen Nijlen met nieuwe T1 Jan Van Hout.

- DOMINIQUE PIEDFORT (dsvn)

Eersteprov­incialer KSK Beveren - niet te verwarren met SK Beveren, de koploper in de Challenger Pro League - speelt dinsdag (20.45u) na 18 jaar weer... ‘Europees’. De tegenstand­er is FC United of Manchester. “Onze spelers hebben hier wel vakantie voor moeten nemen.”

Het verhaal van het huidige KSK Beveren begint bij de laatste landstitel van het grote Beveren in 1984. Bestuurder Robin Beck schetst: “De affaire-Bellemans brak uit, zwart geld moest uit het profvoetba­l. Begin jaren 90 had je dan het Bosman-arrest. De kleinere clubs kregen het moeilijk. Na een periode met dure en mislukte transfers werd de financiële put in Beveren almaar groter.”

“Begin deze eeuw ging de club failliet, uit noodzaak werd KSK Beveren uit handen gegeven”, gaat Beck voort. “Toen kwam de periode van Jean-Marc Guillou en de Ivorianen. In 2004 goed voor de bekerfinal­e en Europees voetbal, maar na interne conflicten was het wachten op het einde. Uiteindeli­jk is er in 2010 een fusie gekomen met Red Star Waasland. Maar voor een deel van de supporters hoefde het niet meer.”

Yellow Blue Beveren werd opgestart, een nieuwe club op het laagste niveau met een nieuw stamnummer. “Voor ons was het wel interessan­t dat de naam KSK Beveren en het stamnummer 2300 bleef bestaan bij de vrouwenplo­eg. Maar we hadden geen veld, geen investeerd­ers... De eerste wedstrijde­n hebben we gespeeld op de terreinen van SK SintNiklaa­s. Ons credo was: 100% ‘fanownersh­ip’. Alle belangrijk­e beslissing­en worden genomen door de supporters. We willen niet meer de speelbal zijn van eender welke investeerd­er.”

Drink Melk

Yellow Blue werd weer KSK Beveren, dankzij een fusie met de vrouwenplo­eg. In eerste provincial­e voetbalt het eerste elftal van de mannen

Na de recente 0 op 9 weten ze in Witgoor opnieuw wat winnen is. Onder nieuwe coach Jan Van Hout werd het tegen KFC Nijlen 3-1. Toeval? “Het zou wel heel kort door de bocht zijn om mij de credits te geven.” nu in heerlijke retroshirt­s, met ‘Drink Melk’ als opschrift - een knipoog naar 1984. “In het begin trokken we soms 500 toeschouwe­rs, maar we bleven een veredelde caféploeg”, aldus Beck. “Het is vechten tegen de bierkaai, want we blijven in de schaduw staan van een profclub

In eerste provincial­e botsen we nu wel op onze limieten, omdat we geen rijke investeerd­er willen die ook zeggenscha­p opeist.”

Een fusie met tweedeklas­ser SK Beveren is echt niet aan de orde? “SK Beveren is nu in handen van Amerikaans­e investeerd­ers”, zegt Beck. “Die kwamen tot het besef dat het SK Beveren, red.). (tweedeklas­ser

“Nee ik heb weinig met deze overwinnin­g te maken”, gaat de coach voort. “We bouwen voort op de fundamente­n die de vorige coach gelegd heeft en mijn jongens hebben dat voortreffe­lijk uitgevoerd. Ze openen al heel snel de score, wat goed is voor het vertrouwen.”

De nieuwe coach zag dat het goed was. “Ik heb heel veel dingen gezien die me wel moed gaven voor dit jaar: er stond een goeie organisati­e en zelfs als het wat minder ging, bleven we strijden. Ook speelden we veel kansen bij elkaar, zonder zelf iets weg te geven. Echt ze hebben het prima gedaan.”

“Ik vond Nijlen zeker geen slechte ploeg. Met hun grote jongens maakten ze het ons een paar keer heel moeilijk tijdens stilstaand­e fases. Het is echt geen slechte ploeg, maar niemand eigenlijk in deze reeks. Alles hangt zo dicht bij elkaar. Het is een cliché, maar we gaan echt alles match per match moeten bekijken.”

Komend weekend trekt

Witgoor

Waasland-verhaal voor weinig verbondenh­eid zorgde. Er kwam een compromis uit de bus: wij kregen het stamnummer 2300 tot in de eeuwigheid, zij mochten de naam SK Beveren en het logo gebruiken. Er is nu een intentie om te werken naar één en hetzelfde verhaal. Ons doel is om een belangrijk­e vorm van fanpartici­patie te introducer­en in de profclub SK Beveren. Gaat dat lukken? Dat blijft de vraag. Weer één club worden met fanpartici­patie is de grote droom.”

Met Pfaff tegen United

Voor SK Beveren is Europees voetbal voorlopig nog veraf. Dat ligt voor de kleine broer anders. Hoe komt een Vlaamse eersteprov­incialer in godsnaam in Manchester terecht om er een voetbalwed­strijd te spelen? “Het gaat hier om de Fenix Trophy, een organisati­e van de Milanese club Brera FC. Voor hen is cultuurbel­eving in het voetbal erg belangrijk. Voor deze tweede editie hebben ze ons gevraagd. Alle kosten zijn voor de deelnemers. We betalen dus zelf onze vliegtuigt­ickets en voorzien een hotel voor de bezoekers. Onze spelers hebben vakantie moeten nemen, maar ze kijken er erg naar uit. Het is een mooi deelnemers­veld, hè. FC United of Manchester - een van onze grote voorbeelde­n - is ontstaan na de overname van Manchester United door de Glazer-familie en drijft volledig op fanpartici­patie. Ook DWS Amsterdam, ooit nog landskampi­oen in Nederland, doet mee.”

Voor de terugwedst­rijd is het nog zoeken naar een datum. Een duel op het A-veld van de Freethiel is wel het doel. “Heinz Schönberge­r en JeanMarie Pfaff hebben veel sympathie voor ons. Wie weet zitten ze dan ook wel in het stadion.” naar leider Houtvenne. “Voor mij zijn ze de topfavorie­t in deze reeks. Ik heb ze bezig gezien tegen Wezel Sport. Dat was best indrukwekk­end. Aan ons nu om een goed plannetje uit te dokteren om hen op te vangen. Want zoals ik zei: in deze reeks is alles mogelijk”, aldus de nieuwe coach.

 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO RR ?? Tegenstand­er FC United of Manchester, ontstaan na de overname van het grote Manchester United door de Glazer-familie, drijft volledig op fanpartici­patie. “Zij zijn ons grote voorbeeld.”
FOTO RR Tegenstand­er FC United of Manchester, ontstaan na de overname van het grote Manchester United door de Glazer-familie, drijft volledig op fanpartici­patie. “Zij zijn ons grote voorbeeld.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium