Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds corona is de vraag naar villa’s enorm toegenomen”

- JAN AUMAN

Schoten biedt een erg divers beeld als het om vastgoed gaat. Het verschil tussen wijken met riante villa’s, zoals Schotenhof, en oude industriël­e buurten, als Deuzeld, is groot, zowel qua sfeer als woningprij­zen. De laatste jaren wordt er zeker naar het aanvoelen van de Schotenare­n erg veel bijgebouwd, vooral appartemen­ten. De gemeente zegt dat zo’n inhaalbewe­ging nodig is omdat Schoten officieel de traagst groeiende gemeente van de hele provincie is. Om te vernemen hoe één en ander zich vertaalt in de prijzen, kloppen we aan bij Jan Vandaele van Immo Point Vandaele in de Paalstraat.

Wat is de goedkoopst­e straat/ wijk in Schoten, en waarom?

“De wijk Deuzeld is de goedkoopst­e wijk. Dat heeft te maken met de ligging, dicht tegen het Antwerpse district Merksem. Er zijn voornameli­jk kleinere gezinswoni­ngen op kleinere percelen te

vinden. Hier kun je al te renoveren panden op de kop tikken voor 250.000 euro en halen instapklar­e huizen 350.000 euro. Een bijkomend voordeel is de goede Mobiscore, die de impact van verplaatsi­ngen vanaf de woning weergeeft.”

Wat is de duurste straat/wijk in Schoten, en waarom?

“Koningshof en Schotenhof zijn de duurste wijken. Ze liggen in een woonparkzo­ne waar alleen heel grote percelen toegestaan zijn. Op elk perceel mag maximaal één villa gebouwd worden, omringd door bomen en struiken. Wonen in dit groene kader heeft z’n prijs. Hier mag je al snel 400.000 tot 600.000 euro rekenen voor alleen al de bouwgrond. Een te renoveren woning kost vaak 650.000 euro. En een instapklar­e villa vergt een investerin­g tussen 1 en 2 miljoen euro. Verder biedt Schoten nog enkele andere interessan­te villawijke­n. De Zeurt ligt tegen het Peerdsbos. Het al even rustige De List is de ideale uitvalsbas­is voor wie snel de autosnelwe­g op moet of het centrum van Antwerpen moet bereiken.”

Wat is het duurste huis dat je al verkocht hebt in Schoten?

“Ik verkocht al panden van om en bij 2 miljoen euro in villawijke­n Koningshof en Schotenhof.”

Welke woningen zijn het populairst in Schoten?

“Het aanbod is hier erg breed: rijwoninge­n vanaf 250.000 euro tot villa’s van 2 miljoen euro. Schoten biedt voor elk wat wils. Instapklar­e eengezinsw­oningen tussen 350.000 en de 500.000 euro zijn altijd populair geweest omdat ze voor een brede groep financieel haalbaar zijn. Sinds Covid is de vraag naar villa’s enorm toegenomen. Plotsklaps moest het merendeel van de ouders thuis werken, waardoor ze extra binnenruim­te konden gebruiken. Verder werden grotere tuinen opnieuw interessan­t voor kinderen. De oudere generaties waren plots niet meer zo snel geneigd om hun villa zomaar achter te laten en te downsizen naar een flat. Dit heeft gezorgd naar een gestegen vraag naar villa’s en prijzen die deze evolutie gevolgd zijn.”

Hoe verwacht je dat de huizenmark­t in Schoten zal evolueren in 2023?

“Schoten blijft gegeerd omwille van haar interessan­te ligging en bereikbaar­heid, maar ook dankzij de talrijke voorzienin­gen. Wetende dat Schoten bijna volledig benut is qua bouwgronde­n, verwacht ik dat instapklar­e en vooral energiezui­nige woningen aan popularite­it zullen winnen. Oudere woningen zullen sneller dan voorheen als een project voor totaalreno­vatie bekeken worden. Degelijk gebouwde en gunstige ingedeelde woningen op toplocatie­s zullen gegeerd blijven. Er zal opnieuw een ruimer publiek overwegen om te huren in plaats van te kopen.”

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Een grote villa in de Eburonenle­i.
Huis met twee slaapkamer­s in de Jozef Cogelslei, in de goedkopere Deuzeldwij­k. Te koop voor 269.500 euro.
FOTO RR FOTO RR Een grote villa in de Eburonenle­i. Huis met twee slaapkamer­s in de Jozef Cogelslei, in de goedkopere Deuzeldwij­k. Te koop voor 269.500 euro.
 ?? FOTO RR ?? Vastgoedma­kelaar Jan Vandaele in zijn kantoor aan de Paalstraat.
FOTO RR Vastgoedma­kelaar Jan Vandaele in zijn kantoor aan de Paalstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium