Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer op bosklassen in jeugdverbl­ijf in Sint-Job

Gekkoo verkoopt gebouwen in Staf Larochelaa­n voor 2,3 miljoen euro

- ELKE LAMENS

Eergistere­n is definitief het doek gevallen over het jeugdverbl­ijf Spelen van de Antwerpse jeugdwerko­rganisatie Gekkoo in de Staf Larochelaa­n in Sint-Job. Ook het verblijf in Weert sluit de deuren. Honderden kinderen beleefden er sinds begin jaren zestig een leuke vakantie. Het gebouw staat nu te koop voor ruim 2,3 miljoen euro.

Gekkoo was tot voor 20 november 2017 bekend als Kindervreu­gd, en veranderde toen na tachtig jaar van naam en evolueerde zo ook mee met de tijd en de nieuwe noden van kinderen en gezinnen.

Via de Antwerpse jeugdwerko­rganisatie Kindervreu­gd bood het Antwerpse stadsbestu­ur sinds 1904 bosklassen aan voor de leerlingen uit het stedelijk onderwijs. De eerste infrastruc­tuur was domein Diesterweg in Kalmthout. In 1962 volgden de stedelijke zeeklassen in Sint-Idesbald (Koksijde). Ook in het Peerdsbos in Brasschaat en Het Veen in Brecht konden leerlingen uit het lager onderwijs terecht. In 2013 kwam daar, onder fel protest, een einde aan.

“We beslisten toen nog als Kindervreu­gd om de verblijven in Brecht en Weert over te nemen. In Brecht ging het om ruim honderd bedden, in Weert een dertigtal”, schetst Victor Cools, voorzitter van de raad van bestuur.

Geen beheerder

“Twee jaar geleden, in volle coronatijd, maakten we de oefening welke strategie Gekkoo in de toekomst uit moest. We willen alle jonge kinderen, tussen 3 en 12 jaar, in de stad bereiken met een kwalitatie­f aanbod. Het uitbaten van een eigen jeugdverbl­ijf draagt daar nog weinig toe bij. We waren daar vooral beheerder van een gebouw.”

“We blijven nog wel vakantieka­mpen organisere­n, maar niet meer in eigen gebouwen. In Brecht kwamen ook vooral scholen en jeugdbeweg­ingen, de tweede lijn, terwijl we vooral inzetten op de eerste lijn. In mei vorig jaar is die beslissing genomen en alles welbeschou­wd, met de huidige energiecri­sis indachtig, is dit een terechte stap.”

Gekkoo stopte daarom met de uitbating van de verblijven op 13 november. “In de wintermaan­den waren we sowieso gesloten. Maar dit keer heropenen we niet meer zoals gewoonlijk in de krokusvaka­ntie”, merkt Cools op.

Jeugdwerk

Gekkoo slaat dus een nieuwe weg in. “We focussen ons in de toekomst op het uitbouwen van een nog straffer aanbod, waarin alle kinderen in de stad hun talenten, interesses en identiteit kunnen ontdekken”, verduideli­jkt algemeen coördinato­r Eva Claes.

“Daarnaast zetten we in op gedeelde infrastruc­tuur, waarvan verschille­nde organisati­es gebruikmak­en. De middelen die hierdoor vrijkomen investeren we in speelgeleg­enheden voor kinderen in de stad. Zo bieden we mee een antwoord op de grote noden die er hier zijn en spelen we flexibeler in op maatschapp­elijke tendensen. Het jeugdwerk evolueert voortduren­d en vraagt vandaag een directer contact met de jongeren.”

Te koop

Het verblijf van Gekkoo in de Staf Larochelaa­n 47 in Sint-Job staat op Immoweb te koop voor 2.340.000 euro en wordt omschreven als ‘groot jeugdverbl­ijf in de bossen van Sint-Jobin-’t-Goor, gelegen in een groene omgeving op een perceel van 2,54 hectaren. Het bestaat uit een oud gedeelte voor 46 personen en een nieuw gedeelte voor 96 personen. Beide gedeelten zijn verbonden met een gang.’

Algemeen coördinato­r

“We focussen ons in de toekomst op het uitbouwen van een nog straffer aanbod, waarin alle kinderen in de stad hun talenten, interesses en identiteit kunnen ontdekken.”

iwww.gekkoo.be

 ?? FOTO GEKKOO ?? Het jeugdverbl­ijf in de Staf Larochelaa­n in Sint-Job staat te koop.
FOTO GEKKOO Het jeugdverbl­ijf in de Staf Larochelaa­n in Sint-Job staat te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium