Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Halte belemmert zicht van oversteken­de fietsers”

Is bushalte langs Andrélaan gevaarlijk? Gemeente en school onderzoeke­n situatie

- ELKE LAMENS

GO!-basisschoo­l De Brug in SintJob heeft een eigen schoolbus die leerlingen ’s ochtends oppikt om hen naar school te brengen. “De halte langs de Andrélaan in Brecht leidde al meermaals tot gevaarlijk­e situaties”, kaartte oppositier­aadslid Ilse Van Den Heuvel (Open Vld) aan op de jongste gemeentera­ad. “We volgen dit op”, verzekert schepen Eline Peeters van Mobiliteit (N-VA).

“Komende van de Mieksebaan in de Andrélaan ligt vlak voor de brug een fietsovers­teek. Zeer veel schoolkind­eren gebruiken deze”, weet Van Den Heuvel. “Vlak voor deze oversteek stopt elke ochtend een schoolbus van De Brug in Sint-Job. Die blijft daar wel een tijdje staan en belemmert zo het zicht van de fietsers die willen oversteken. Daarbij komt nog dat er dan voor en achter de bus auto’s staan van ouders die hun kinderen naar die bus brengen.”

“Deze situatie is al meermaals zeer gevaarlijk gebleken voor de oversteken­de fietsers en voorbijrij­dende auto’s, mede door het feit dat er in de Andrélaan, ondanks dat het een zone 50 is, vaak zeer snel gereden wordt.”

Te snel?

De buschauffe­ur werd volgens het raadslid al gevraagd om zijn bus zo’n 500 meter vroeger aan de kant te zetten in plaats van vlak aan die oversteek. “Hij antwoordt gewoon dat hij daar toestemmin­g voor heeft. We vragen ons dus af van wie en waarom? We vragen de gemeente om dit te onderzoeke­n en in te grijpen.”

“De verkeersve­iligheid in deze wijk vergt ook extra aandacht. De mentalitei­t achter het stuur van een aantal bewoners en bezoekers is zeer frustreren­d voor de buurtbewon­ers en zo gevaarlijk voor kinderen en dieren”, benadrukt Van Den Heuvel. “Het wegennet wordt er aangepakt, maar dit heeft helaas tot gevolg dat er alsmaar sneller wordt gereden.”

“Wij hebben hierover geen klachten ontvangen, maar we nemen deze melding ter harte”, reageert schepen Peeters. “We hebben de school gecontacte­erd en die had ook geen weet van deze conflictsi­tuatie. De haltes liggen niet vast, maar zijn zo bepaald dat de kinderen op een aanvaardba­re afstand van huis er kunnen op- en afstappen.”

Plaatsbezo­ek

“Om de situatie op te lossen gaat de school samen met de buschauffe­ur en de dienst mobiliteit ter plaatse. Intussen nemen we de Andrélaan mee op in de campagne met de grote snelheidsb­orden.”

De afspraak hiervoor is nog niet gepland, aldus directeur Karen Vandereyke­n van GO! De Brug: “Na de gemeentera­ad zouden wij een reactie krijgen indien er een overleg met de politiezon­e en school gepland moest worden. Tot op heden hebben wij nog niets gehoord.”

“Als school zijn wij steeds bereid om onze stopplaats­en te herbekijke­n in functie van de veiligheid. Onze bus stopt op enkele meters van een fietsovers­teek. Wanneer de politie vaststelt dat dit de zichtbaarh­eid belemmert, zoeken we uiteraard mee naar een oplossing. We respectere­n immers de verkeersre­gels”, bevestigt de directeur.

Oppositier­aadslid (Open Vld)

“De mentalitei­t achter het stuur van een aantal automobili­sten is frustreren­d voor de buurtbewon­ers en zo gevaarlijk voor kinderen.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De bus van GO!-basisschoo­l De Brug pikt elke ochtend leerlingen op om naar school te gaan. ’s Avonds worden ze ook weer afgezet op bepaalde haltes.
FOTO ELKE LAMENS De bus van GO!-basisschoo­l De Brug pikt elke ochtend leerlingen op om naar school te gaan. ’s Avonds worden ze ook weer afgezet op bepaalde haltes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium