Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezinsbond helpt Sint met tweedehand­sspeelgoed

- (jaa)

Met de hoogoplope­nde energierek­eningen kan Sinterklaa­s meer dan ooit wat hulp gebruiken. Dat bleek in ’sGravenwez­el, waar de Gezinsbond met haar 21ste beurs met tweedehand­sspeelgoed een grote toeloop kende. Heel wat jonge ‘ervaringsd­eskundigen’ gaven graag tekst en uitleg bij de stukken uit hun kinderkame­r waarmee ze tot voor kort zelf zo vaak gespeeld hebben.

Sieglinde Mertens en co zagen de dertig tafels die ze ter beschikkin­g hadden in het Dorpshuis snel allemaal verhuurd. “Vooral door mensen uit de buurt, maar we hadden dit jaar ook verkopers uit Lier en Duffel die het speelgoed waar hun eigen kinderen niet langer mee spelen, graag een tweede leven wilden geven. Want dat was ook dit jaar het hoofddoel. Onze beurs heeft geen commerciee­l krakater”, aldus Mertens.

De Sinten van dienst hoefden niet langs de schoorstee­n naar binnen. Kort na de middag zwaaiden de deuren van het Dorpshuis gewoon open. Toen stonden er al negentig mensen te wachten om als eersten te komen snuisteren. Vooral grote stukken veranderde­n snel van eigenaar: grote Lego-combinatie­s, Playmobil, popVoorzit­ter penbedjes, winkelkarr­etjes…

Onder de verkopers bevonden zich opvallend veel ‘ervaringsd­eskundige’ om tekst en uitleg te geven bij het tentoonges­telde speelgoed: de kinderen die tot kort zelf veel plezier beleefd hebben aan

de koopwaar en nu afstand deden van hun dierbare spulletjes. Miekado

De hulpsinten konden hadden keuze te over uit mooie boeken, fietsen, verkleedkl­eren en… massa’s ander speelgoed. “Wie bepaalde stukken speelgoed niet zelf mee naar huis wilde nemen, kon het wegschenke­n aan ons goede doel Miekado uit Sint-Antonius. Die organisati­e verzamelt speelgoed voor gezinnen uit de omgeving die het financieel niet breed hebben. Haar medewerker­s konden meer dan twee auto’s vullen met mooie stukken speelgoed.”

“Gezellige sfeer”

Bart en Kathleen De Vleeschauw­er namen met hun kinderen Emmelien en Marnik voor de eerste keer deel aan de speelgoedb­eurs van de Gezinsbond. Zonder verwachtin­gen stalden ze hun koopwaar uit, maar ze verkochten meer dan verwacht. “Bovendien genoten we van de ontspannen en gezellige sfeer. Volgend jaar willen we er graag opnieuw bij zijn”, aldus Bart, Kathleen, Emmelien en Marnik.

 ?? FOTO JAA ?? De speelgoedb­eurs van de Gezinsbond lokte veel hulpsinten.
FOTO JAA De speelgoedb­eurs van de Gezinsbond lokte veel hulpsinten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium