Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen met autisme moeten ook dromen kunnen najagen”

Ivan brengt leven met autisme onder de aandacht

- FILIP SPOELDERS

Ivan De Neef (24) uit Mortsel heeft een verstandel­ijke beperking en autisme. Maar zijn situatie doet hem niet bij de pakken blijven zitten. Met een kortfilm en binnenkort een podcast wil hij het leven met autisme bekendmake­n bij een breder publiek.

Ondanks zijn verstandel­ijke beperking en autisme heeft Ivan recent enkele van zijn dromen bereikt. Hij wil aan personen die in een gelijkaard­ige situatie zitten een duidelijke boodschap meegeven. “Mensen met autisme en een verstandel­ijke beperking moeten eveneens dromen hebben om na te jagen. Ik heb dit in de eerste plaats gedaan door het maken van een kortfilm.”

StampMedia

Vorig jaar mocht hij met de steun van StampMedia de kortfilm

maken. “Ik kwam op het idee om deze kortfilm te maken zodat ik een breder publiek kan aanspreken. In de film wordt duidelijk hoe ik mijn beperkinge­n ervaar. Deze zijn niet meteen zichtbaar waardoor mensen me soms overschatt­en. Dit doet dikwijls pijn. Het is dan ook één van de zaken die ik onder de aandacht

is uniek

Ivan De Neef

Iedereen wil brengen. Op YouTube is de film reeds 119.000 maal afgespeeld. Dit vind ik waanzinnig veel, maar ik hoop nog meer mensen te bereiken om het taboe rond autisme en verstandel­ijke beperkinge­n te doorbreken”, zegt Ivan.

Ook het maken van de film maakte indruk op hem. “Ik heb een dag mee mogen opnemen en nadien is deze door StampMedia zeer profession­eel gemonteerd.

De kijkers zien echt wie ik ben, een zachte, pure jongen.” Podcast

Over enkele weken gaat hij een stap verder. “Ik ga er nog niet te veel over vertellen maar binnenkort ga ik mijn eigen podcast met StampMedia opnemen. Hopelijk kan ik op termijn bekende Vlamingen uitnodigen voor dit project.”

Filmmaker met autisme

In de film wordt duidelijk hoe ik mijn beperkinge­n ervaar. Die zijn niet meteen zichtbaar waardoor mensen me soms overschatt­en."

Ondertusse­n heeft hij nog een tweede droom gerealisee­rd. “Ik heb school gelopen in het bijzonder onderwijs om in een beschutte werkplaats aan de slag te gaan. Maar dit ging niet voor mij. De druk werd te hoog. Dankzij een jobcoach ben ik als vrijwillig­er toch begeleid kunnen gaan werken. Ik help één dag per week in de Zoo van Antwerpen. Aanvankeli­jk hielp ik bij de groendiens­t en poetste ik mee de ramen van de dierenverb­lijven. Maar sinds kort mag ik eveneens in de dierenkeuk­en aan de slag. Het is niet dat de Zoo doorlopend vrijwillig­ers nodig heeft, maar ik ben erg blij dat ik ook deze droom toch heb verwezenli­jkt.”

De kortfilm Iedereen is uniek is nog steeds te bekijken op YouTube.

 ?? FOTO RR ?? Ivan helpt graag in de Zoo.
FOTO RR Ivan helpt graag in de Zoo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium