Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik schilderde vrouwen in onbewaakt moment”

Sasha toont geschieden­is in Colombiaan­s consulaat

-

De Kapelse Sasha Denhaene krijgt een tentoonste­lling in het consulaat van Colombia in Brussel. De expo heeft als naam

On a woman’s head – from Palenquera­s to Crown Art

en staat helemaal in het teken van vrouwenrec­hten. De Palenquera­s zijn de vrouwen van Cartagena, de stad die als eerste uit de slavernij wist te ontsnappen.

Sasha, van opleiding psychologe, staat al enige tijd bekend als een geëngageer­d kunstenare­s. Met haar werk vraagt ze aandacht

voor alle vormen van vrouwenema­ncipatie. “Op 11 november viel de Internatio­nale Vrouwendag samen met de onafhankel­ijkheid van Cartagena. Deze Colombiaan­se stad wist zich als eerste uit de slavernij te onttrekken. Ik sla de brug naar Crown Art. Crown staat voor Create a Respectful and Open Workplace for Natural Hair. Het gaat hier om het verbod op discrimina­tie op basis van kapsel en textuur.”

“Wij kennen de Palenquera­s als vrolijk lachende en zeer kleurrijk geklede vrouwen die fruit verko

pen. Maar ik heb ze in een onbewaakt moment geschilder­d als de vermoeidhe­id eraf druipt. Er zijn

namelijk veel oudere vrouwen bij die door het harde werk last hebben van de rug en zo meer. We hebben contact opgenomen met het Colombiaan­se consulaat en gevraagd of ze niet geïnteress­eerd waren in een van mijn schilderij­en. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ze een hele expositie willen organisere­n. Er komt een twaalftal werken te hangen en dit tot eind februari volgend jaar. De geschieden­is van deze vrouwen is bijzonder fascineren­d. In de loop van de zestiende eeuw wist een aantal slaven uit Cartagena te ontsnappen. Zij stichtten een stad ergens in het oerwoud, 50 kilometer van Cartagena. De stad was ommuurd met palen, vandaar de naam Palenquera­s. Om aan geld te geraken moesten ze fruit verkopen”, legt Sasha uit. De expo in het Colombiaan­se consulaat, in de Blue Tower in de Brusselse Louizalaan 326, loopt tot begin volgend jaar. Maandag gesloten.

 ?? FOTO RR ?? Sasha Denhaene aan het werk.
FOTO RR Sasha Denhaene aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium