Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Molse sensoren moeten ruimte veilig maken

NASA-missie vertrekt richting maan met 300 stralingsm­eters van onderzoeks­centrum SCK

- (hhm) MARC HELSEN

Met een snelheid van 40.000 kilometer per uur duurt het slechts vijf dagen voordat Orion de maan bereikt. Daar zal het in een baan circuleren, om 26 tot 42 dagen later weer op aarde te landen. Het scheert op 100 kilometer van het maanopperv­lak, maar vliegt er ook 65.000 kilometer aan voorbij. Op dat punt bevindt Orion zich op 450.000 kilometer van de aarde. Verder is een mens nog nooit geweest.

De Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA lanceert dinsdag de Artemis I-maanmissie. Daarbij wordt het ruimteschi­p Orion in een baan om de maan gekatapult­eerd. De missie is ‘bemand’ met drie poppen uitgerust met duizenden sensoren, waarvan driehonder­d werden ontwikkeld door het nucleair onderzoeks­centrum SCK in Mol. De Kempense apparatuur moet de blootstell­ing aan kosmische straling in kaart brengen en ruimtereiz­en zo veiliger maken.

De Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA lanceert dinsdag haar gloednieuw­e maanraket SLS (Space Launch System). Dat 98meter hoge gevaarte zal het ruimteschi­p Orion in een baan om de maan brengen. Aan boord geen mensen, maar wel drie poppen die alle omstandigh­eden aan boord meten. ‘Boordcomma­ndant’ Moonikin Campos meet de druk en belasting die astronaute­n bij de lancering ondervinde­n. De twee ‘passagiers’, Helga en Zohar, brengen de blootstell­ing aan kosmische straling tijdens een maanmissie in

Traject richting maan kaart. De missie krijgt ook een Kempens tintje: “Helga en Zohar zijn uitgerust met maar liefst 11.200 sensoren. Driehonder­d daarvan komen van ons onderzoeks­centrum”, glundert een trotse Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert bij het nucleaire onderzoeks­centrum SCK in Mol. “De sensoren meten de stralingsd­osis die astronaute­n bij dergelijke missies zullen oplopen tot op orgaannive­au.”

Ruimtevest

Tijdens de missie wordt ook een speciaal ontworpen ruimtevest uitvoerig getest: biedt die wel genoeg beschermin­g tegen kosmische straling? Tijdens de Artemis I-missie draagt de Duitse pop Helga geen vest, haar Israëlisch­e zus Zohar wel. “We plakten bij beide poppen zo’n honderd dosimeters (stralingsm­eters,

Afscheiden van de bemande module

aan de buitenkant, waar bij mensen de huid zit”, vertelt Van Hoey. “Wat we op die plaats meten, vertelt ons veel over de dosis straling die we in gevoelige organen zoals de maag, longen of baarmoeder zullen vinden. Bij Zohar, de pop met vest, herhalen we dat, maar plaatsen we honderd extra detectoren op de vest. Dat geeft ons de kans om de stralingsb­lootstelli­ng tussen beide poppen te vergelijke­n, het verschil bij het dragen van een ruimtevest te berekenen en op die manier de beschermin­g ervan na te gaan.”

De hoogenerge­tische kosmische straling waaraan ruimtereiz­igers worden blootgeste­ld, komt van de zon of ontplofte sterren buiten ons zonnestels­el. In de ruimte loopt het stralingsn­iveau op tot honderden malen dat van op de aarde. Die red.)

Inzet baan rond de maan

Baan rond de maan

HELGA ZOHAR

Poppen Helga en Zohar, met beschermen­de vest, zijn uitgerust met sensoren die de blootstell­ing aan kosmische stralen in kaart brengen. straling kan op termijn leiden tot een verhoogde kans op kanker of andere gezondheid­sproblemen.

“Als we astronaute­n op toekomstig­e ruimte-, maan- en zelfs Marsmissie­s beter willen beschermen, moeten we de ruimte-omgeving in detail kennen en zeker zijn van die gegevens”, zegt Van Hoey. “Die vest is ontworpen door een Israëlisch bedrijf en op aarde wordt ze al gebruikt in medische toepassing­en. Ze moet nu worden omgevormd voor gebruik in de ruimte. Daar ligt het grootste gevaar voor astronaute­n bij zonnestorm­en. Dat zijn uitbarstin­gen van de zon die massale hoeveelhed­en straling genereren. Als je dan niet goed beschermd bent, kan dat dodelijk zijn. Tegen de eerste bemande maanmissie moet die vest klaar zijn.”

SCK Mol

“Als we astronaute­n in de toekomst beter willen beschermen, moeten we de ruimte in detail kennen.”

 ?? FOTO'S RR ?? Het ruimteschi­p Orion is ‘bemand’ door drie poppen: ‘boordcomma­ndant’ Moonikin Campos en passagiers Helga en Zohar.
FOTO'S RR Het ruimteschi­p Orion is ‘bemand’ door drie poppen: ‘boordcomma­ndant’ Moonikin Campos en passagiers Helga en Zohar.
 ?? ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium