Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turkije dreigt hard terug te slaan

Vrouwelijk­e dader van de aanslag in Istanboel opgepakt

- WERNER ROMMERS

De bomaanslag in de belangrijk­ste winkelstra­at van Istanboel is “zonder enige twijfel” het werk van de Koerdische afscheidin­gsbeweging PKK, zegt Turkije. Bij de aanslag kwamen een vader en zijn dochtertje om het leven, net als een moeder en haar dochter en een jong echtpaar.

Voor de Turkse minister van Binnenland­se Zaken Suleyman Soylu is het kristalhel­der. De aanslag zondag in de populairst­e winkelstra­at van Istanboel – ook druk bezocht door toeristen – is gepleegd door de Koerdische afscheidin­gsbeweging PKK, met steun van de KoerdischS­yrische vrijheidss­trijders van YPG.

De vrouw die de bom onder een bankje midden in de winkelstra­at legde, is nog volgens Soylu inmiddels gearrestee­rd. Ahlam Albashir, die de Syrische nationalit­eit heeft, zou bekentenis­sen hebben afgelegd over de betrokkenh­eid van zowel de PKK als de YPG. “We gaan hard terugslaan”, aldus de Turkse binnenland­minister, die bij een bezoek aan de plaats van de aanslag nog zei dat er – naast de bommenlegg­er – in de loop van zondagnach­t nog bijna vijftig mogelijke medeverdac­hten waren opgepakt.

Vrees voor nieuw geweld

Bij de aanslag kwamen zes Turken om het leven: ambtenaar Yusuf Medyan en zijn 9-jarig dochtertje Ecrin die op zoek waren naar een plek om iets te eten. Zijn vrouw raakte ernstig gewond. Het gezinnetje was naar Istanboel afgereisd voor het huwelijk van de broer van de man. Ook Arzu Özsoy en haar 15-jarige dochter Ya mur Uçar – aan het shoppen – lieten het leven, net als het jonge echtpaar Elif en

Adem Topkara. Gisteren lagen nog steeds zes mensen op intensieve zorgen, van wie er twee zeer ernstig aan toe zijn. In totaal raakten 81 mensen gewond.

De Koerdische afscheidin­gsbeweging PKK ontkent intussen elke betrokkenh­eid: “Wij viseren nooit burgers”, aldus de organisati­e – die door de VS en de Europese Unie wel als een terreurorg­anisatie wordt beschouwd – op haar website. Ook Mazloum Abdi, de commandant van de Koerdisch-Syrische vrijheidss­trijders van YPG ontkent achter de aanslag te zitten.

Veel Turken vrezen dat de aanslag het begin is van een nieuwe reeks geweld, zoals de verschille­nde aanslagen tussen 2015 en 2017. Zo’n 500 mensen lieten toen het leven, na verschille­nde aanslagen in Turkije, gepleegd door zowel terreurorg­anisatie IS, een aantal radicaal-linkse bewegingen, alsook Koerdische separatist­en. Eén van die aanslagen vond trouwens in dezelfde winkelstra­at plaats, waarbij toen vijf mensen het leven lieten.

Veel Turken vrezen sowieso voor oplopende spanningen de komende maanden, in aanloop van zowel de parlements­verkiezing­en als de presidenti­ële verkiezing­en in juni volgend jaar, waarbij volgens peilingen de Turkse president Tayyip Erdogan geen nieuwe termijn zou krijgen.

De vermeende betrokkenh­eid van de PKK deed Turkije gisteren ook erg zwaar uithalen naar de Verenigde Staten, die in Syrië de Koerdische verzetsstr­ijders steunen in hun strijd tegen terreurorg­anisatie ISIS.

Zo zei Soylu dat hij de boodschap van medeleven vanuit de VS over de aanslag “niet aanvaardt”. “De schijnheil­ige boodschap vanuit de VS komt op ons over als de moordenaar die als eerste op de plaats van het delict arriveert.”

Turks minister Binnenland­se Zaken

“Het medeleven uit de VS komt op ons over als de moordenaar die als eerste op de plaats van het delict arriveert.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium