Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Potentieel gevaarlijk­e extremist”, maar ziekenhuis­personeel was niet op de hoogte

- (phu, agy, cds, aba)

Met 117 zijn ze, de potentieel gevaarlijk­e extremiste­n in ons land. Yassine Mahi (32) was een van hen en diende zichzelf aan met de melding dat hij agenten haatte en op ontploffen stond. Ondanks alle gevolgde procedures kon hij alsnog uit het ziekenhuis verdwijnen en toeslaan. Pas net voor zijn aanslag informeerd­en de nietsvermo­edende agenten naar zijn toestand.

Een manipulato­r. Zo stond Yassine Mahi (32) bekend bij de Brusselse politiedie­nsten. Iemand die altijd zijn zin wilde en die al eens dreigend kon overkomen als de dingen niet verliepen zoals hij dat wou. Een koppigaard ook. Zo weigerde hij ooit zijn IMEI-nummer van zijn gsm over te maken aan agenten die ernaar vroegen. Donderdago­chtend stond Mahi dus opnieuw in het commissari­aat. Deze keer met de melding dat hij agenten haatte en op ontploffen stond. Hij wilde hulp, zei hij.

Uit het rapport van Brussels procureur-generaal Johan Delmulle, dat maandag aan bod kwam in de speciale Kamercommi­ssie en onze redactie kon inkijken, blijkt dat Mahi zelf verklaarde dat die haat jegens de politie dateert vanuit zijn jeugd. In het verleden kwam hij meermaals in contact met de politie, tweemaal werd hij ook veroordeel­d. In totaal zat hij zes jaar in de gevangenis, waar hij ook almaar radicaler werd. Volgens de aanwezige agenten zei Mahi donderdago­chtend dat hij hulp zocht voor zijn problemen, want dat hij droomde van een vrouw, kinderen en een rustig leven. Allemaal onmogelijk vanwege zijn zware mentale problemen, zei hij. Hij kwam uiterst verward over op het politiebur­eau, en dat was niet de eerste keer, bevestigen bronnen ons.

Ook geen debriefing

Mahi gold als een van de 117 potentieel gevaarlijk­e extremiste­n die onze veiligheid­sdiensten kennen. Wat blijkt? Dat kwam aan bod tijdens gesprekken met de magistrate­n die over zijn lot moesten beslissen, maar op geen enkel moment tijdens zijn passage in het psychiatri­sch ziekenhuis van Saint-Luc. Of Mahi een kruimeldie­f dan wel een extremist met mentale problemen was, geen verpleegku­ndige of dokter die het donderdagm­iddag te horen kreeg van de drie agenten. Hij werd na 28 minuten overgeleve­rd aan een verpleegku­ndige en daarmee was de kous af.

Geen briefing, maar ook geen snelle debriefing, blijkt nu. Mahi verdween met stille trom uit het

ziekenhuis, zonder ooit één woord met een psychiater te hebben gewisseld. Hij verdween binnen het uur en belandde kort na de middag in de Brusselse massa. Het ziekenhuis nam geen contact op met de politie, aangezien Mahi vrijwillig was gekomen en ook vrijwillig weer was vertrokken. De agenten namen geen contact op, omdat ze in de veronderst­elling leefden dat hij veilig binnen zat bij de psychiater .

Al meer dan zes uur verdwenen

Pas om 18.40u belde een agent van Brussel-Noord naar het ziekenhuis om zich van de toestand van Mahi te vergewisse­n. Daar bleek hij dus al liefst meer dan zes uur verdwenen. Die vaststelli­ng leidde niet meteen naar een telefoontj­e naar de magistraat. Ook dat wordt in het rapport van de procureur-generaal als opmerkelij­k beschouwd. Eerder op de dag had de dienstdoen­de magistraat na overleg met twee andere gespeciali­seerde magistrate­n én de Cel Radicalism­e van Brussel-Zuid nochtans beslist dat Mahi zeker en vast naar Saint-Luc overgebrac­ht moest worden.

Twintig minuten later, om 19u, gebeurde dan wat Mahi de facto ’s ochtends had aangekondi­gd: dat zijn stoppen zouden doorslaan vanwege zijn haat aan de politie. Aan een rood licht in de Schaarbeek­se Aarschotst­raat kwam Mahi langs achteren aangelopen. Gebukt liep hij naar de politieaut­o om meteen uit te halen en twee agenten neer te steken. Bestuurder Thomas Monjoie (29) overleefde het niet. De hele scène is gefilmd door veiligheid­scamera’s in de straat. De conclusie: de inspecteur uit Donceel bij Luik had geen enkele kans.

Het maakt de woede van de politiebon­den er de afgelopen dagen niet minder om. Ze schreeuwde­n om het ontslag van justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). Die concludeer­de maandag dat de procedures weliswaar werden gevolgd, maar dat er dan mogelijk iets schort aan de procedures.

 ?? FOTO BELGA ?? Indrukwekk­end eerbetoon aan de overleden collega.
FOTO BELGA Indrukwekk­end eerbetoon aan de overleden collega.
 ?? FOTO FACEBOOK ?? Agent Thomas Monjoie overleefde de steekparti­j niet.
FOTO FACEBOOK Agent Thomas Monjoie overleefde de steekparti­j niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium