Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Procedures moeten worden verscherpt”

Hoe voorkom je als overheid een geval als Mahi?

-

“Het is te vroeg om definitiev­e en volledige conclusies te trekken. Daarvoor moeten we eerst alle elementen kennen”, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) in de Kamer. Hij en zijn collega van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hielden het heel zakelijk. De oppositie vindt dat er te gemakkelij­k “paraplu’s worden opengetrok­ken”.

Helemaal niets aanvoeren na de moord op de agent Thomas Monjoie zou ook niet passeren. Dus deed de justitiemi­nister wel vier voorzichti­ge pogingen over hoe het beter kan. Want “als alles verlopen is volgens de procedure, dan schort er iets aan die procedure”, zegt Van Quickenbor­ne. Hij wil eens kijken naar de wet die regelt hoe de veiligheid­sdiensten om kunnen gaan met “geesteszie­ken”. Als die gevaarlijk zouden kunnen zijn, dan moet de politie het ziekenhuis toch kunnen briefen.

Er zou bovendien een betere informatie­doorstromi­ng moeten zijn tussen de verschille­nde diensten, zeker met de diensten die specifiek met radicalism­e bezig zijn. Van Quickenbor­ne oppert daarnaast om meer werk te maken van psychologi­sche begeleidin­g tijdens de gevangenis­straf. Al moet er dan ook voldoende aanbod zijn. En in zijn nieuwe Strafwetbo­ek wil hij geweld tegen politie zwaarder laten meetellen in de bestraffin­g. “Ik ben bereid om die elementen eventueel sneller te laten stemmen”, gaf hij nog mee.

Hij en zijn collega van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) letten er nauwgezet op dat ze niemand met de vinger zouden wijzen of zouden vooruitlop­en op het gerechteli­jk onderzoek. Veel vragen zijn en blijven dan ook nog altijd onbeantwoo­rd. “Ik had wel echt gehoopt dat er vandaag iets meer zou gebeuren dan het opentrekke­n van wat paraplu’s”, zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA). “Er zijn in het verleden al genoeg aanbevelin­gen gedaan. Wat is daarmee gedaan?”

 ?? FOTO BELGA ?? Ministers Verlinden en Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Ministers Verlinden en Van Quickenbor­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium