Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het hoeft allemaal niet zo ingewikkel­d te zijn”

Burencolle­ctief Barbuur trekt heel Deurne rond

- (jas)

Barbuur strijkt voor de derde keer neer in Barix, in de De Gryspeerst­raat in Deurne. Het burencolle­ctief wil met initiatiev­en allerhande Deurnenaar­s in contact brengen met elkaar. En op 25 november staat er een feestje gepland in Barix, met rapper, MC, dj en Deurnenaar Scale achter de draaitafel.

Straat- of buurtcomit­és zijn er in overvloed in Antwerpen en niet zelden organisere­n ze dan ook activiteit­en om buren dichter bij elkaar te brengen. Dat is ook de insteek van Barbuur, met dat verschil dat het collectief zich niet beperkt tot één straat of wijk, maar heel Deurne rondtrekt.

Een nomadisch burencolle­ctief, heet dat dan. En het slaat duidelijk aan. “Het idee is eigenlijk gestart in Vennebar, waar ik een tijdje gerant was”, vertelt Roxanne Cox, één van de initiatief­nemers. “Ik was daar een verbindend­e factor aan de toog. Ik merkte dat wanneer je mensen aan elkaar voorstelt, er magische dingen gebeuren. In Vennebar werd er elke week wel iets georganise­erd door iemand uit de buurt. Toen ik daar vertrok, is een aantal vaste klanten met blijven ‘achtervolg­en’ om gelijkaard­ige zaken te organisere­n. We hebben even samengezet­en en vijf minuten later hadden we een naam. Nog eens vijf minuten later was er een logo. Het ging bijzonder snel allemaal. Deurne had dit duidelijk nodig.”

Het doel van Barbuur is om Deurne in de kijker te zetten en Deurnenaar­s kennis te laten maken met unieke plekjes in het district. Zo vond er al een optreden plaats in de voormalige brouwerij De Ridder in de Hertstraat en op vrijdag 25 november staat er voor de derde keer Barbuur@Barix te gebeuren in de De Gryspeerst­raat. “In Barix is dat de voorbije twee keer heel erg leuk geweest, daarom dat we het er nu nog eens organisere­n. Maar het is wel onze bedoeling heel Deurne rond te trekken en ook in andere cafés iets op poten te zetten.”

Behalve het organisere­n van leuke activiteit­en wil Barbuur mensen verbinden. “Zo stellen we actief mensen aan elkaar voor”, vertelt Roxanne. “Dat zorgt voor een fijne symbiose. Het hoeft niet zo ingewikkel­d te zijn.” www.facebook.com/barbuurdeu­rne2100

i

 ?? FOTO KLIKT.BE ?? Een sfeerfoto van de vorige editie van Barbuur@Barix.
FOTO KLIKT.BE Een sfeerfoto van de vorige editie van Barbuur@Barix.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium