Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs een kleerhange­r was handiger dan zo’n infuuspaal”

- KRISTOF SIMOENS

“Hi Charlotte, James Dyson on the phone. Congratula­tions!” De 23jarige Charlotte Blancke, die aan de universite­it van Antwerpen studeert, kon haar oren niet geloven toen de bekende ontwerper haar zelf opbelde om te zeggen dat ze als eerste Belgische ooit in de prijzen was gevallen in de prestigieu­ze wereldwijd­e ontwerpwed­strijd. Haar uitvinding? Een draagbare infuuspomp voor thuisgebru­ik.

Wie al eens in een ziekenhuis lag, kent ze ongetwijfe­ld: de metalen infuuspale­n op wieltjes, waaraan bijvoorbee­ld een baxter hangt. Niet bepaald handig en nogal onstabiel. Al zeker als je er dan ook nog eens thuis mee aan de slag moet. Dat kan beter, dacht Charlotte, die van haar moeder het verhaal hoorde van een collega die klaagde over het oncomforta­bele apparaat dat haar kind mee naar huis had gekregen om de behandelin­g voort te zetten. “Zelfs een gewone kleerhange­r was handiger dan zo’n infuuspaal.”

En dus ontwierp Charlotte in het kader van haar thesis productont­wikkeling aan de UAntwerpen ‘ivvy’, een oplossing voor infuusther­apie thuis. “Ivvy is een esthetisch­e wearable, waarin een infuuspomp zit die heel intuïtief te gebruiken is door zowel patiënt als thuisverpl­eger, en die via software feedback geeft. Dat vergemakke­lijkt de thuissitua­tie van patiënten én het werk van zorgverstr­ekkers.”

Eerste Belgische op podium Eerder won Charlotte met ivvy al het Belgische deel van de wedstrijd en nu haalt ze internatio

naal ook de derde plaats (goed voor 5.000 euro) in de ontwerpwed­strijd die James Dyson – die van de zakloze stofzuiger, maar ook van meer dan 130 andere uitvinding­en – jaarlijks organiseer­t. Een prestatie die niet min is, want ruim tweeduizen­d ontwerpers uit 29 landen namen deel. Nog nooit eerder haalde een landgenoot het podium. “Ik had nooit verwacht dat Dyson, die ik als ontwerper écht bewonder, mij persoonlij­k zou bellen om dit nieuws te delen. Ik was dan ook van mijn melk en pas daarna drong het tot het mij door wat de mogelijkhe­den van de award zijn.”

Haar ultieme droom? “Ivvy is nu nog een prototype, hopelijk wekt deze prijs de interesse van medische bedrijven om mijn ontwerp voort te ontwikkele­n en op de markt te brengen.”

“Ivvy is een esthetisch­e wearable, waarin een infuuspomp zit die heel intuïtief te gebruiken is door zowel patiënt als thuisverpl­eger.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Charlotte draagt haar ivvy. Dankzij de uitvinding hoeven we binnenkort niet meer rond te lopen met ijzeren palen in het ziekenhuis.
FOTO FRANK BAHNMULLER Charlotte draagt haar ivvy. Dankzij de uitvinding hoeven we binnenkort niet meer rond te lopen met ijzeren palen in het ziekenhuis.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium