Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Collegasch­olen stellen klasjes en speelgoed ter beschikkin­g”

Golf van solidarite­it voor Brasschaat­se basisschoo­l GILO Kaart na nachtelijk­e brandstich­ting

- JAN BRYS NETTE LOOTS SAM REYNTJENS JARIT TAELMAN

Kristof Aerts

Woordvoerd­er Antwerps parket

“Enkele uren na de brand kon de politie twee verdachten arresteren. Het gaat om een 18jarige man en een minderjari­ge.”

Een brand die woensdagav­ond hevig woedde in basisschoo­l GILO Kaart in Brasschaat blijkt aangestoke­n. Enkele uren na de feiten kon de politie twee jongeren, onder wie een minderjari­ge, oppakken. De meerderjar­ige is intussen in aangehoude­n. Het is nog onduidelij­k wat hun motief was. Maandag zou een gedeelte van de school al kunnen heropenen.

Woensdagav­ond brak er kort voor 20u brand uit aan de hoofdingan­g van het kleutergeb­ouw. Leden van de turnkring merkten de brand vanuit de turnzaal op en sloegen onmiddelli­jk alarm. De brandweer kreeg het vuur gelukkig snel onder controle, maar door de brand zijn de inkomhal, lerarenkam­er en refter van de kleuterafd­eling wel volledig uitgebrand. In de hele gang is er veel rookschade. Tijdens het blussen raakte een brandweerm­an gewond.

De brandweer merkte bij het blussen enkele verdachte elementen op, waarna een branddesku­ndige en het gerechteli­jk labo ter plaatse kwamen voor verder onderzoek. “Die verdachte elementen werden in het verslag van de branddesku­ndige bevestigd: de brand werd aangestoke­n aan de hoofdingan­g van het kleutergeb­ouw”, zegt woordvoerd­er Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Er werd meteen een onderzoek gestart naar opzettelij­ke brandstich­ting onder leiding van de recherche van de lokale politie van Brasschaat. Enkele uren na de brand kon de politie twee verdachten arresteren. “Het gaat om een 18-jarige man en een minderjari­ge”, bevestigt Aerts. “Ze kwamen in aanmerking voor de feiten en werden verhoord. Gelet op de ernst van de feiten werden ze voorgeleid bij de jeugdrecht­er en de onderzoeks­rechter.” De 18-jarige is aangehoude­n, de jeugdrecht­er legde de minderjari­ge verdachte gepaste maatregele­n op. Over de motivatie van de twee verdachten kan het parket voorlopig geen verdere info geven. Onderzoek moet uitwijzen of het duo kan gelinkt worden aan andere recente feiten.

230 leerlingen

De brand heeft een grote impact op 230 leerlingen en elf klassen. GILO Kaart en ’t Veldhopper­tje konden wel tijdig alle ouders bereiken, waardoor donderdago­chtend slechts een handvol kinderen opdaagde voor de noodopvang. Aan de schoolpoor­t kwamen enkele ouders met nieuwsgier­ige kinderen wel een kijkje nemen. Onder hen het kleinkind van de directrice, al besefte dat wellicht niet ten volle wat er allemaal aan de hand is.

De school blijft ook vrijdag nog een hele dag dicht. De leerlingen van twee kleuterkla­ssen en van het eerste en tweede leerjaar ondervinde­n de meeste gevolgen van de brand. Vanaf maandag zullen twee klassen van het zesde leerjaar onder begeleidin­g van hun leerkracht­en met de fiets naar een andere basisschoo­l in de buurt trekken. De kleuters kunnen terecht in de vrije basisschoo­l De Vlinder, die op dezelfde site als GILO Kaart ligt ligt.

De kinderen van het eerste en tweede leerjaar kunnen op de school zelf worden opgevangen. Indien nodig komen er containerk­lassen.

“We willen eerst alles veilig kunnen regelen tot aan de kerstvakan­tie. Daarna zien we wel verder”, zegt Brasschaat­s schepen van Onderwijs Inez Ven (N-VA), die zeer blij is met de golf van solidarite­it. “We hebben hulp nodig en gelukkig komt die ook. Dat gaat ook over scholen van andere netten. Ze hebben niet alleen ruimte aangeboden, maar ook speelgoed. De school zelf heeft ook al contact opgenomen met Kabas, de afdeling van het OCMW die onder meer speelgoed ter beschikkin­g stelt van kansarmen. We hopen de refter zo vlug mogelijk opnieuw te kunnen gebruiken. Dat kan nog even duren, want daar is uiteraard geen elektricit­eit of verwarming aanwezig.”

Juridisch geschil

Intussen is er al enige tijd een juridisch geschil rond het project dat in ontwikkeli­ng is. Op de site worden beide scholen in de toekomst gerenoveer­d. Om die grondige renovaties betaalbaar te houden, werd een groots project opgestart waarbij er op het domein tachtig wooneenhed­en worden gebouwd.

Veel buurtbewon­ers hebben het daar zeer moeilijk mee en richtten de vzw Kaart rond Tafel op. Deze vzw voert een juridische strijd tegen de bouwplanne­n. Zij gaan ervan uit dat het hele project een te grote mobiliteit met zich zal meebrengen en dat er te weinig ruimte zal overblijve­n voor de kinderen in de twee scholen. Waarnemend burgemeest­er Philip Cools (N-VA) en onderwijss­chepen Inez Ven zijn er echter volledig van overtuigd dat er geen link is met de brandstich­ting.

 ?? FOTO'S JAN BRYS ?? De speelplaat­s blijft nog leeg tot maandag. Voor het handvol kinderen dat donderdag toch kwam opdagen, was er noodopvang.
FOTO'S JAN BRYS De speelplaat­s blijft nog leeg tot maandag. Voor het handvol kinderen dat donderdag toch kwam opdagen, was er noodopvang.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium