Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-vriend moet Mireille Gram bijna 700.000 euro

Mohamed E.K. verbraste opbrengst van verkoop villa Kipling-erfgename die eigen dochters wilde vermoorden

- SAM REYNTJENS

De ex-vriend van Mireille Gram moet 680.000 euro aan de Kipling-erfgename betalen. Hij moest de opbrengst van de verkoop van haar villa bewaren terwijl zij in de cel zat voor de moordpogin­g op haar dochters. Mohamed E.K. koos ervoor het geld te verbrassen, dat levert hem nu een jaar cel op.

Eerder deze week belandde de 56-jarige Mireille Gram opnieuw achter de tralies omdat ze haar dochters, die ze in 2015 probeerde te vermoorden, bleef belagen. Woensdag haalde de Kipling-erfgename haar gram in een andere rechtszaak, tegen haar ex-vriend Mohamed E.K. (42). Nadat de miljonairs­dochter in 2018 definitief veroordeel­d werd voor de moordpogin­g op haar tweelingdo­chters, verdween ze tot 2021 achter de tralies van de gevangenis van Brugge.

In die periode werd de villa van Gram in de Schotense Eugeen De Bocklaan verkocht voor 750.000 euro. Omdat Gram in de cel zat, gaf ze haar toenmalige vriend E.K. een volmacht om de verkoop af te handelen. Volgens haar moest E.K. het geld bewaren tot zij uit de gevangenis kwam, ze zouden dan trouwen en samen een leven uitbouwen. Nog volgens Gram was het haar toenmalige grote liefde die op de verkoop had aangedrong­en en haar snel ten huwelijk had gevraagd.

Rolex, Porsche en scooters

E.K. besliste daar anders over, hij gaf in amper drie maanden tijd het grootste deel van het geld uit. Uit onderzoek van zijn rekening blijkt dat de man tussen 20 april (drie dagen na de verkoop) en juli 2020 680.772 euro heeft verbrast. Hij kocht twee Rolex-horloges, een Porsche, twee Vespascoot­ers en loste voor honderddui­zenden euro aan schulden af.

Toen Gram besefte dat het geld van haar – volgens de miljonairs­dochter flink onder de prijs verkochte – villa als sneeuw voor de zon aan het wegsmelten was, diende ze een klacht in tegen

E.K.. Tijdens het onderzoek verklaarde de man dat alles met het medeweten van Gram gebeurde, ook de overschrij­vingen naar derden.

Volgens de rechtbank was E.K. wel bevoegd om de woning te verkopen en het geld in ontvangst te nemen, maar hij had niet het recht vrij over dat geld te beschikken. De rechter oordeelde dat de man zich schuldig gemaakt heeft aan misbruik van vertrouwen.

“Hij streefde snel en gemakkelij­k winstbejag na en hield geen rekening met de eigendomsr­echten van de burgerlijk­e partij”, stelt het vonnis. “Op die manier beschaamde de beklaagde het vertrouwen van zijn toenmalige partner en maakte hij danig misbruik van haar psychologi­sche problemati­eken en haar eenzaamhei­d.”

E.K. stuurde zijn kat naar de rechtbank. In het verleden werd hij al meermaals correction­eel veroordeel­d, onder meer voor het bedreigen van Tony Gram, de vader van Mireille. “Hij heeft geen lessen getrokken uit die eerdere veroordeli­ngen”, zei de rechter.

E.K. werd veroordeel­d tot een jaar gevangenis en een boete van 3.200 euro. Aan Mireille Gram moet hij het verbraste bedrag van 680.772 euro en een morele schadeverg­oeding van 5.000 euro betalen.

“We zijn blij met de veroordeli­ng. Het stopt hier echter niet”, reageert Walter Damen, de advocaat van Gram. “Er lopen nog verschille­nde klachten. Het is heel triestig te moeten vaststelle­n hoe hij misbruik heeft gemaakt van haar.”

Walter Damen

Advocaat van Mireille Gram

“Het stopt hier niet. Er lopen nog verschille­nde klachten.”

 ?? FOTO RR ?? Volgens de rechtbank was E.K. wel bevoegd om de woning te verkopen, maar hij had niet het recht vrij over dat geld te beschikken.
FOTO RR Volgens de rechtbank was E.K. wel bevoegd om de woning te verkopen, maar hij had niet het recht vrij over dat geld te beschikken.
 ?? ?? Mireille Gram zit sinds deze week opnieuw in de cel omdat ze haar dochters, die ze in 2015 probeerde te vermoorden, bleef belagen.
Mireille Gram zit sinds deze week opnieuw in de cel omdat ze haar dochters, die ze in 2015 probeerde te vermoorden, bleef belagen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium