Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Anders zal de modal shift er niet komen”

Lantis vraagt 300 miljoen euro extra per jaar

-

“Om tot een modal shift te komen, waarbij de helft minder gebruikgem­aakt wordt van de auto dan nu het geval is, moet er ieder jaar minstens 300 miljoen euro extra naar de Vervoersre­gio Antwerpen gaan.” Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Lantis Marc Descheemae­cker donderdaga­vond gezegd.

“Zo gaan we er niet geraken.” Dat is vrij samengevat de boodschap die Marc Descheemae­cker

tijdens de Staat van Oosterweel, een bijeenkoms­t waar Lantis onder meer een stand van zaken gaf van de aanleg van de Oosterweel­verbinding. Een van de grote uitdaginge­n is om in 2030 tot een modal shift te komen, waarbij de helft van de verplaatsi­ngen in de Vervoersre­gio Antwerpen, die bestaat uit 32 gemeenten en 1,1 miljoen inwoners heeft, niet langer met de auto gebeurt.

Volgens Marc Descheemae­cker kan dit alleen als er substantie­el

geld gaat naar deze regio. “De overgang van auto naar altermeega­f natief vervoer zal geld kosten. Er is onder meer nood aan stipte busverbind­ingen en betere bereikbaar­heid met tram of bus in de regio. En dat kost geld.”

“Niet alleen Vlaams geld”

Het is de Vlaamse Regering die voogd is van én openbaarve­rvoersmaat­schappij De Lijn én de Vervoersre­gio Antwerpen. Toch gaat Marc Descheemae­cker er niet van uit dat de volgens hem noodzakeli­jke extra 300 miljoen euro jaarlijks enkel en alleen vanuit Vlaanderen zal komen. “Dat zou in tijden van inflatie en crisis bijzonder naïef zijn.” Volgens Descheemae­cker moeten ook de 32 gemeenten binnen de vervoersre­gio bereid zijn om een financieel aandeel te leveren aan het realiseren van de modal shift. “Ook Lanmeer tis zelf moet en zal een deel van het budget moeten inzetten op alternatie­ve mobiliteit.”

De bestuursvo­orzitter van Lantis maakte nog een vergelijki­ng met Brussel als het gaat om openbaar vervoer. “In 2019 werd in Brussel 811 miljoen euro uitgetrokk­en voor openbaar vervoer. In de vervoersre­gio Antwerpen was dat 339 miljoen. Nochtans zijn beide regio’s ongeveer even groot en tellen ze min of meer hetzelfde aantal inwoners.” Dat het openbaar vervoer in Brussel doorgaans beter georganise­erd is dan in Antwerpen en de rest van Vlaanderen, is volgens Marc Descheemae­cker dan ook geen verrassing. “Ze hebben in Brussel simpelweg meer middelen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Marc Descheemae­cker, bestuursvo­orzitter van Lantis.
FOTO PATRICK DE ROO Marc Descheemae­cker, bestuursvo­orzitter van Lantis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium