Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crisis? Vlaming bespaart niet op duurdere skireizen

Clubformul­es al zo goed als uitverkoch­t voor kerstvakan­tie, ondanks forse prijsstijg­ingen

- SYLVIA MARIëN

De vrees dat mensen zouden gaan besparen op hun skivakanti­e, blijkt helemaal ongegrond. Voor de kerstvakan­tie zijn de clubformul­es bij verscheide­ne organisati­es volledig volgeboekt, en ook de krokusvaka­ntie loopt al bijna vol, al is er sprake van prijsstijg­ingen tot 15%. Een weekje skiën met een gezin van vier, inclusief vervoer, verblijf in half pension, skipassen en skilessen voor de kinderen, loopt makkelijk op tot 4.000 à 5.000 euro.

Nu voor dit weekend een beduidende hoeveelhei­d sneeuw wordt voorspeld voor de Franse en Zwitserse Alpen, en zelfs in het Duitse Winterberg, begint het te kriebelen bij de winterspor­tliefhebbe­rs. In de gletsjerge­bieden – onder meer Hintertux en Sölden in Oostenrijk – wordt er al even geskied, maar vanaf de komende weken gaan steeds meer pistes open. Vele worden momenteel volop voorbereid met een gespoten sneeuwlaag als basis. In het weekend van 10 en 11 december komt het seizoen echt op gang.

Ook dit jaar zullen weer honderddui­zenden Belgen naar de

Didier Praet

winterspor­tgebieden reizen. Gevreesd werd dat velen, door de stijgende levensduur­te, hun skivakanti­e zouden laten varen. Maar dat is dus niet helemaal niet gebeurd, zo blijkt uit een kleine rondvraag bij organisato­ren van skireizen. Hun clubformul­es voor gezinnen (inclusief skipassen, verblijf en skilessen voor de kinderen) voor de kerstvakan­tie zitten vaak al vol, en ook de boekingen voor de krokusvaka­ntie lopen uitstekend. “Het aantal boekingen nu in vergelijki­ng met dezelfde periode in 2019 ligt zelfs fors hoger”, zegt Didier Praet van SnowMania in Heist-op-denBerg.

Zelfs paasvakant­ie loopt goed

SnowMania verzorgt jaarlijks de winterspor­tvakantie van 3.000 Vlamingen in Italië en Oostenrijk. “We vreesden wat voor dit jaar, maar eigenlijk had de crisis in 2008 ons ook al geleerd dat de Vlaming niet gauw op reizen bespaart. Er zijn alleszins nog veel gezinnen die zich een winterspor­tvakantie kunnen permittere­n. Misschien hebben ze nu ook wat meer kunnen sparen omdat ze twee seizoenen niet konden gaan skiën door corona? Zelfs voor de paasvakant­ie lopen de boekingen volop, en zijn er zelfs al een paar bestemming­en volzet.”

Nochtans zijn clubformul­es voor gezinnen niet goedkoop. “Veel hangt af van de periode in het jaar en de leeftijd van de kinderen. Maar de duurste periode tijdens de komende krokusvaka­ntie kan gemakkelij­k 4.000 à 5.000 euro kosten voor een gezin van vier (inclusief pension, red.)”, vervoer, verblijf in half skipassen en skilessen,

zegt Praet. “Nu, elk jaar wordt winterspor­t duurder, gemiddeld 3 à 5%. Maar dit jaar is de sprong groter: ineens komt er 10 tot 15% bij.”

Grote skigebiede­n fors duurder

Dat die prijzen de sneeuwlief­hebbers niet afschrikke­n, merken ze ook bij Aktief Ski in Antwerpen. “In onze boekingen zien we een continue flow,” zegt zaakvoerde­r Adriaan De Keuster, “niet meer die piek die we vroeger zagen bij het uitkomen van onze brochure. Mensen laten zich minder opjagen en kunnen online perfect volgen wat nog beschikbaa­r is.” Aktief Ski verzorgt clubvakant­ies in Italië en Oostenrijk voor zo’n 2.000 Vlamingen per jaar. “Mijn indruk is dat de hotels in Oostenrijk hun prijzen iets pittiger verhoogd hebben dan de Italiaanse”, zegt De Keuster. “En dat de skipassen vooral in de grote skigebiede­n van meer dan 200 kilometer serieus duurder zijn geworden.”

Ook bij Skifriends van Reizen Lauwers in Boechout is de kerstvakan­tie zo goed als volzet. Boekingen lopen daar nu volop binnen voor de krokus- en paasvakant­ie. En bij Snowtravel, dat vanuit Hasselt skireizen verzorgt voor 25.000 Vlamingen per jaar, zijn kerst en krokus allebei zo goed als volzet, zegt zaakvoerde­r Wim Crommen. “Ik stel vast dat mensen zich niet meer bang laten maken door berichten in de media, dat velen er financieel níét op achteruit zijn gegaan, en dat skireizen dus heel vlot zijn geboekt.”

SnowMania in Heist-op-den-Berg

“De duurste periode tijdens de komende krokusvaka­ntie kan gemakkelij­k 4.000 à 5.000 euro kosten voor een gezin van vier.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK GETTY IMAGES ?? Ook dit jaar zullen weer honderddui­zenden Belgen op skivakanti­e vertrekken.
FOTO SHUTTERSTO­CK GETTY IMAGES Ook dit jaar zullen weer honderddui­zenden Belgen op skivakanti­e vertrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium