Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verschille­nde meldingen over crèches die nog altijd open zijn”

Bijna tweehonder­d verblijven onder verhoogd toezicht geplaatst

- STEVEN DE BOCK

Elke maand worden meer dan twintig crèches onder verhoogd toezicht geplaatst, een verdrievou­diging tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Opgroeien. Ook het aantal ‘gevaarsmel­dingen’ is dit jaar verdubbeld. “En steeds vaker sturen de melders ook bewijsmate­riaal mee.”

De voorbije dagen moest kinderopva­ng ’t (B)engeltje in Oudenaarde definitief de deuren sluiten. Crèche Mippie en Moppie 2 uit Keerbergen werd geschorst. Alles samen moesten dit jaar al meer dan dertig crèches en onthaaloud­ers tijdelijk of definitief dicht van het Agentschap Opgroeien. Een opvallende stijging in vergelijki­ng met het voorgaande jaar. Maar nog veel indrukwekk­ender is de stijging van het aantal opvangloca­ties die onder verhoogd toezicht zijn geplaatst.

In oktober stond de teller al op bijna tweehonder­d. De maandcijfe­rs tonen een verdrievou­diging, van 7 per maand naar 21. Al die opvangplek­ken zijn in de fout gegaan en moeten dringend verbeterin­gen aanbrengen – aan infrastruc­tuur, behandelin­g van de kinderen, personeel, enzovoort. Doen ze dat niet, dan dreigen er sancties. In zware gevallen kan zo’n ‘handhaving’ – zoals verhoogd toezicht heet in het jargon van Opgroeien – eindigen met een schorsing of een sluiting.

Opvallend is dat 46 van die ‘handhaving­en’ werden opgestart nadat er een gevaarsmel­ding was binnengelo­pen bij Opgroeien. Dat zijn meldingen van situaties waarbij de fysieke of psychische veiligheid van een kind in gevaar kwam. In 2019 waren er amper 115 van dat soort meldingen. Vorig jaar 163. Dit jaar telde Opgroeien er in oktober – de laatste beschikbar­e cijfers – al 234. Op maandbasis zien ze een verdubbeli­ng van 13 naar 26.

Geluidsbes­tand vol geroep

Het aantal ontvankeli­jke klachten volgt die trend en stijgt van 50 naar 80 per maand. “De meldingen zijn ook beter onderbouwd”, zegt Nele Wouters, woordvoers­ter van het Agentschap Opgroeien. “De melders voegen foto’s, een filmpje of een geluidsfra­gment toe, zodat er meer bewijslast is. Er is een voorbeeld van een crèche waar al eerder werd geklaagd over erg luid roepen tegen kinderen. We stuurden zorginspec­tie langs, maar die konden dat niet hard maken. Nu kwam er een nieuwe melding, maar met een audiobesta­nd dat niets aan de verbeeldin­g overlaat.” Het fel onder vuur liggende Agentschap Opgroeien worstelt ondertusse­n met gebrekkige en verouderde computersy­stemen, waardoor het onnodig veel tijd kost om al die meldingen aan de juiste dossiers te koppelen. En met een schrijnend personeels­tekort.

Binnen

het Vlaams parlement

wordt ondertusse­n geëist dat er een duidelijke lijst komt van alle crèches die onderzocht worden, en van de maatregele­n die er genomen zijn en zullen worden. “Wij vonden in de inspectiev­erslagen meldingen waarmee niets is gedaan”, zegt Koen Daniëls (N-VA). Ook Freya Saeys (Open Vld) maakt zich zorgen: “Er zijn momenteel opvanginit­iatieven die open zijn, en waar ik mij bijzonder ongemakkel­ijk over voel. Omdat er verschille­nde meldingen over zijn binnengelo­pen.”

Minister van Welzijn Hilde Crevits dringt erop aan dat het Agentschap Opgroeien sneller optreedt, vanuit het voorzorgsp­rincipe. Simpel gezegd: bij twijfel, sneller sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium