Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comac lanceert petitie voor Paarse Punten in studentens­teden

- (lava)

Studenteno­rganisatie Comac organiseer­t vrijdagavo­nd ‘Fight Sexism Party’ in Kavka. Met het evenement maken de jongeren een statement tegen seksisme in de maatschapp­ij. In dat kader presenteer­t de organisati­e haar petitie om Paarse Punten te installere­n in studentens­teden. Dat zijn centra waar slachtoffe­rs van seksisme in eender welke vorm terechtkun­nen.

“Seksisme in de samenlevin­g is en blijft een probleem. Er is niet alleen geweld tegen vrouwen, ook de economisch­e balans zit nog lang niet snor. Er wordt weinig tot niets aan gedaan, en dat mag stilaan wel veranderen. Wij nemen die strijd op en pleiten voor structurel­e maatregele­n”, vertelt Céline Gümüs, voorzitste­r van Comac Antwerpen.

Gümüs en Comac lanceren daarom een petitie met het doel Paarse Punten (naar ‘Puntos Violetas’) in iedere studentens­tad te installere­n, midden in de studentenb­uurt. Een idee dat komt overgewaai­d uit Spanje. “Het zijn begeleidin­gscentra waar slachtoffe­rs van seksisme, in welke vorm dan ook, terechtkun­nen bij opgeleid personeel voor advies of met vragen, meldingen enzovoort.

“Zo’n veilige ruimte is algemeen toegankeli­jk voor studenten. Waar we dat in Antwerpen zouden installere­n, is nog afwachten. Maar vanuit Spanje weerklinke­n ontzettend veel positieve verhalen. Waarom zou dat hier dan ook niet kunnen?”

“In Spanje wordt het georganise­erd vanuit de overheid. Het is belangrijk dat ministers hier ook iets ondernemen, want in ons land bestaat er geen initiatief van deze omvang en wordt er sowieso

al te weinig geïnvestee­rd in deze problemati­ek, die nochtans alomtegenw­oordig is.” Preventie

Om een statement te maken in de strijd tegen seksisme, organiseer­t Comac Antwerpen vanavond een evenement in Kavka. Tijdens de ‘Fight Sexism Party’ werkt de organisati­e met aanspreekp­unten op de dansvloer. Wie met iets zit, kan daarnaast ook terecht in het Paars Punt, waar ze bijgestaan worden door een vertrouwen­spersoon.

“We zetten vooral in op preventie en maken die boodschap vanaf de inkom al duidelijk. We willen bewijzen dat je ook met weinig inspanning­en een veilige feestomgev­ing kan organisere­n. Mensen zijn het kotsbeu en willen gewoon kunnen feesten zonder gedoe”, besluit Gümüs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium