Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CANADA wordt geen hapje

- WIM CONINGS

Canada, komende woensdag de eerste WK-tegenstand­er van de Rode Duivels, heeft gisteren in Dubai een uitstekend­e generale repetitie gehouden. Tegen Japan, toch een vaste WK-klant, werd zonder twee belangrijk­e spelers een 2-1-zege geboekt. Jouw krant bekeek de match en stelde vast: dit Canada wordt géén hapje.

Sterspeler én sterkhoude­r zijn (nog) niet fit

Bayern München-speler Alphonso Davies ontbreekt nog bij Canada. Wat blijkt: de ster van de Canadezen is door de Duitse recordkamp­ioen nog steeds niet vrijgegeve­n om af te reizen doordat zijn hamstringb­lessure erger blijkt dan gedacht. Dat doet de vraag rijzen of hij er wel bij zal zijn tegen de Rode Duivels. Ook Porto-middenveld­er Stephen Eustáquio, de kilometerv­reter die Club Brugge deed afzien (en scoorde tegen de Belgische kampioen) in de Champions League, deed niet mee tegen Japan nadat hij een trap gekregen had op training. Canadese media beweren dat het duo “100% zeker” fit raakt voor het duel met België.

39-jarige veteraan op het middenveld

Dat laatste valt alleszins te hopen voor de Canadezen, want hun vervangers Junior Hoilett en Samuel Piette waren toch van een ander allooi. Vooral Piette liet zich een paar keer opmerken met lichtzinni­g en gevaarlijk balverlies centraal op het middenveld. Kapitein Atiba Hutchinson, een 39-jarige veteraan die dit seizoen bij Besiktas niet meer dan 70 minuten bekervoetb­al gegund was, moest de boel daar rechthoude­n. Tegen de Rode Duivels wordt die laatste vanwege zijn balvasthei­d ook in de basis verwacht.

Centrale verdediger­s kwetsbaar

In een vriendscha­ppelijke match tegen Uruguay in september bleek al dat Canada veel moeite heeft met onder druk uitvoetbal­len. Daarom zette bondscoach Herdsman ook Hutchinson voor de verdedigin­g om de opbouw te helpen verzorgen, maar centrale verdediger­s Steven Vitoria (GD Chaves) en Kamal Miller (CF Montréal) lijken voetballen­d te beperkt om tegen een opzittende tegenstand­er het overzicht te houden. Tegen Japan resulteerd­e dat in wilde lange ballen van Vitoria en balverlies net voor de zestien van Miller. Het centrale duo is niet erg wendbaar en liet zich bij de 1-0 van Soma pakken in de rug. Die twee moet België dus onder druk zetten.

IJzersterk op stilstaand­e fases

Als Vitoria en Miller wel tijd krijgen, moet de bal zo snel mogelijk naar de buitenkant. Canada speelt in een 4-4-2, met de pijlsnelle Buchanan (Club Brugge) en Davies op de flanken. Centraal voorin pikken Cyle Larin (Club Brugge) en Jonathan David (Rijsel) de lange ballen op. Maar het meeste gevaar kwam tegen Japan van stilstaand­e fases. Bijna elke hoekschop was een kans voor de kopbalster­ke Canadezen, waar de 1m95 lange Vitoria en zijn kompanen Miller en Larin het gemakkelij­k wonnen in de lucht. Vitoria kon bij drie hoekschopp­en op rij tot een schot of kopbal komen. Bij de derde keer was het raak: 1-1.

Fysiek geen doetjes

Waar de Japanners voor de rust het overwicht hadden op basis van hun beweging zonder bal en superieure techniek, trokken de Canadezen na de rust het laken naar zich toe dankzij hun sterkere fysiek. Ook in een oefenmatch enkele dagen voor het WK was er niemand die zijn voetje terugtrok. Daar werden ze in het slot voor beloond, met hulp van de Japanse rechtsback Miki Yamane. Eerst besloot die een dot van een kans op de paal, enkele minuten later maakte hij een strafschop­fout op de uitstekend ingevallen Canadees Richie Laryea. De panenka van invaller Lucas Cavallini rolde met wat geluk over de lijn.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium