Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil de Britse Wout van Aert worden”

Droomt van Vlaamse klassieker­s

- WERNER BOURLEZ

Hij won nog geen enkele profwedstr­ijd, maar Fred Wright (23) ontpopte zich het voorbije wielerseiz­oen tot een absolute smaakmaker. De jonge Brit probeert nu met maatje Ethan Hayter ook de show te stelen tijdens de Gentse Zesdaagse. “Rijden in het Kuipke is een droom die uitkomt. Nu nog die andere droom najagen: de Ronde van Vlaanderen winnen.”

De 19-jarige Sunisa Lee keert terug naar het profturnen. De Amerikaans­e maakt haar academieja­ar nog af en stort zich dan volop op de Spelen van Parijs 2024.

Sunisa Lee is de regerende olympische allroundka­mpioene – Simone Biles zegde in Tokio wegens mentale problemen verrassend af – maar vanuit Belgisch oogpunt is Lee vooral de Amerikaans­e die de evenknie was van Nina Derwael aan de brug met

ongelijke leggers. Alleen: op het moment van de waarheid kraakte Derwael niet en Lee wel – Derwael pakte goud, Lee brons. Ook al de jaren ervoor was ze de grootste concurrent­e van Derwael. Net zoals Derwael had de Amerikaans­e na Tokio nood aan ademruimte. Ze deed, net zoals Derwael, mee aan

En ze ging dus studeren aan de universite­it. Die studies zet ze na dit academieja­ar on hold.

“De beslissing was niet makkelijk”, zo laat ze via Instagram weten. “Ik had het geluk om het hoogste te bereiken, het is een ongeloofli­jk moment wanneer het goud om je nek hangt. Maar ik wil niet dat het een is.

Dancing with the Stars. once in a lifetime

Van de Omloop Het Nieuwsblad tot de Vuelta dook de naam Fred Wright op dit wielerseiz­oen. Het werd een aangename kennismaki­ng met een attractiev­e renner. En wat blijkt? Hij is ook een uitstekend­e pistier.

“Ik heb mij de jeugd aangeslote­n bij een klein clubje in Londen, vlakbij een velodroom”, vertelt hij in het Kuipke. “Ik wilde pistier worden en de weg zag ik als voorbereid­ing. Ik werd Europees kampioen bij de juniores in omnium en ploegenach­tervolging en bij de U23 in de ploegkoers. Maar uiteindeli­jk ging de focus naar de weg toen ik prof kon worden. Maar ik heb de piste gemist. Na mijn fantastisc­h jaar op de weg gaan er weer wat deuren open. Zoals hier in Gent. En wie weet wat de toekomst brengt. Ik droom van een WK en de Olympische Spelen.”

De vreugde spat er af bij Wright in het Kuipke.

“Mijn jeugdclub in Londen organiseer­de ieder jaar een trip naar de Gentse Zesdaagse, ze zal hier vanaf vrijdag trouwens drie dagen met een pak leden zijn. Als tiener wilde ik telkens meekomen, maar ik moest mij concentrer­en op mijn koersen. Toen zei ik:

Als ik naar Gent ga, is het om zelf mee te doen.

En kijk: hier ben ik! Wat een prachtige plaats om te koersen. Ethan en ik doen ons best, maar we willen ons vooral amuseren. Als onze fans er zijn, gaan we ook wat laten zien hoor. We willen met hen feesten: wij op de piste, zij ernaast. Ook al zullen ze dronken zijn, zoals veel fans hier De sfeer is legendaris­ch en zo plezant.”

Dat Wright in het Kuipke rijdt met Ethan Hayter maakt het nog specialer. Ze reden samen bij die kleine Londense club en bereikten samen de top. Ze delen ook al drie jaar een huis in Manchester.

“Sinds de lockdown, we zijn boezemvrie­nden. We gaan nu wel (grijnst).

Ik heb mijn zinnen gezet op Parijs 2024, ik weet wat ik moet doen.”

In tegenstell­ing tot Derwael, die tijdens een deel van de break het turnen helemaal aan de kant zette, is Lee op universite­itsniveau blijven turnen in het Amerikaans­e collegesys­teem. Ze nam wegens haar studies niet deel aan het afgelopen WK in Liverpool, waar Derwael haar comeback maakte met brons.

verhuizen: buitenland, met mijn trekt naar het ga samenwonen vriendin Emily Ze is vorig jaar gestopt met koersen.” hij ik

(Wadsworth, red.).

Ronde als droomkoers

Wright reed als stagiair even bij CCC vooraleer hij een profcontra­ct kreeg bij Bahrain Victorious.

“Ik reed één koers met Greg Van Avermaet: de Gooikse Pijl. Ik was onder de indruk, hij was dé man. Maar ik was slecht die dag, ik heb toen geen grote indruk achtergela­ten. Hij zal nu wel anders over mij denken Ik heb daarna ieder seizoen progressie gemaakt en wil in 2023 eindelijk oogsten. Ik hou van de klassieker­s, zeker in Vlaanderen. Ik kijk nu al uit naar de Omloop Het Nieuwsblad. Ik wil er staan in al jullie koersen en er eentje winnen. Bij voorkeur de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar werd ik zevende, het is mijn droomkoers. Al zal ik dan wel Wout van Aert moeten kloppen. Hij is van een andere planeet. Hoe Wout in de Tour de rit won in de gele trui… Ik was erbij op die klim, maar reed twintig seconden trager. Als ik ooit enigszins zijn niveau benader, zal ik al tevreden zijn. Ik ben nog jong, ik kan nog veel verbeteren. Maar ik geef toe: ik wil de Britse Van Aert zijn. Ik zal dan wel hard moeten blijven trainen.”

Wright kreeg in de Vuelta de volle laag van Van Aerts ploegmaat Primoz Roglic. De Sloveen kwam ten val na een contact met de jonge Brit en moest opgeven.

“Hij reed tegen mij, ik weet nog altijd niet waarom hij mij de schuld gaf. En dat met zo’n agressieve boodschap op social media. Soit, ik heb hem nog niet gesproken, al ben ik wel benieuwd wat hij gaat zeggen. Maar ik denk liever aan plezante dingen. Zoals koersen in het Kuipke.” (lacht).

“De Ronde van Vlaanderen is mijn droomkoers. Al zal ik dan wel Wout van Aert moeten kloppen. Hij is van een andere planeet. Hoe Wout in de Tour de rit won in de gele trui… Ik was erbij op die klim, maar reed twintig seconden trager.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ??
FOTO MARC VAN HECKE
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium