Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Promotie naar de Superleagu­e? We bekijken of we de stap kunnen wagen”

Vrouwen van KFC Kontich willen drie punten pakken tegen leider Standard

- DRIES VAN THIELEN (dsvn)

Het gaat de vrouwen van KFC Kontich voor de wind in eerste nationale, de reeks net onder de Super League. De club verloor nog niet en staat voorlopig achter Standard, omdat ze een match minder gespeeld heeft. Maar dat heeft een reden. “Twee van onze speelsters moesten op trainingss­tage met de U19 van de Red Flames, dus hebben we de wedstrijd van vorige week uitgesteld”, aldus coach Karim Didi.

KFC Kontich legde de fundamente­n van het succes enkele jaren geleden. “In het eerste coronajaar werd ik coach van de vrouwen”, begint Didi zijn verhaal. “Ik speelde enkele jaren in de nationale reeksen

Lenaarts,

Hoogstrate­n,

Red Flames Super League?

(Sintred.)

en heb een duidelijke visie op voetbal. Ik heb, samen met het bestuur dat veel vertrouwen in mij heeft, deze ploeg mee opgebouwd.”

“In het eerste jaar heb ik afscheid genomen van niet minder dan elf speelsters, omdat ze niet in mijn visie pasten. Of de club mij steunde? Zeker, en als je ziet waar we nu staan, bewijst dat dat ik gelijk had. Ik haalde meisjes – zoals Anouck Bergen (17) – vanuit de provincial­e reeksen van Kontich naar onze eerste ploeg en nu scoort ze aan de lopende band.”

“De teller staat nu op twaalf treffers”, vertelt een trotste Anouck Bergen die net als ploeggenot­e Amy Littel net terugkeerd­e van een stage met de U19 van de Red Flames in Spanje. “Spijtig dat we twee keer verloren van Frankrijk.”

“Maar bij Kontich zijn we heel ambitieus”, gaat de jonge Red Flame verder. “Onze coach was heel duidelijk. Dit jaar willen we er keihard voor gaan en spelen we om kampioen te worden. Ook naast het veld zit de sfeer heel goed: we gaan al eens samen naar een wedstrijd kijken in de Super League.”

“Of we gaan eens samen naar de frituur. Het is echt belangrijk dat deze groep goed aan elkaar hangt”, gaat coach Didi verder. “En de ambitie klopt wel: de club bekijkt momenteel of we de stap kunnen wagen naar de Super League. Kontich heeft alvast de moeite gedaan om ons te profession­aliseren: we hebben een eigen kine en beschikken over een kunstgrasv­eld waarop we kunnen trainen.”

Ook sportief kan Kontich mee met het Super League-niveau.

“In de voorbereid­ing wonnen we van Woluwe en Aalst. En in de beker speelden we AA Gent naar huis, nochtans niet de minste ploeg. Hoe dat komt? We zijn geen naïeve ploeg, er zitten veel automatism­en in ons spel en we vertrekken vanuit een duidelijke organisati­e.”

Stunten op Standard

Is dat voldoende om het de voorlopige leider moeilijk te maken?

“De ploeg heeft alvast de nodige rust gehad”, oordeelt Bergen. “We zijn ook gefocust om daar iets te pakken. Of ik daar ook veel ga scoren? Tja, maakt niet uit eigenlijk. Of ik scoor of Kaily Dhondt, zolang we maar winnen.”

“Ik ben Standard gaan scouten tegen Moldavo: ik zeg niet gemakkelij­k dat een andere ploeg goed is, maar ik was best onder de indruk van hen”, is de coach eerlijk. “Ik zag hoe ze speelden in balbezit en uit balbezit. Daar hebben we alvast op getraind. Hopelijk is dat genoeg voor resultaat.”

De motor is aan het draaien bij KSK Heist. De ploeg van T1 Jo Christiaen­s pakte recent twaalf op twaalf in eerste nationale en staat nu veilig in de buik van het klassement. Maar nu maakt ze zich klaar voor de clash tegen de leider. “Eigenlijk is dat de mooiste match van het seizoen.”

“We kenden een iets tragere start”, begint Christiaen­s. “Ik moest de nieuwe ploeg nog wat leren kennen. In het begin speelden we heel dominant voetbal, wat altijd risico’s inhoudt.”

Maar nu pakte Heist recent 12 op 12. Naast zeges tegen mindere goden als Hoogstrate­n en Rupel Boom won Heist van AA Gent én leider La Louvière. Alhoewel?

“Rupel Boom en Hoogstrate­n staan misschien onderaan, maar iedereen die de wedstrijd heeft gezien, weet hoe moeilijk we het hadden tegen hen. Er zijn gewoon geen gemakkelij­ke matchen in de reeks. En ja, we winnen wel tegen ploegen die hoger gerangschi­kt staan, maar daartegen kunnen we beter ons spel maken. We wonnen niet voor niets twee keer van de leider. Eerst tegen Francs Borains en twee weken geleden tegen La Louvière. Misschien moet dat ook wel lukken tegen FC Luik.”

“In principe is dat een van de mooiste verplaatsi­ngen van het seizoen: het publiek is daar een twaalfde man. Wij hebben daar niks te verliezen, we gaan volop genieten van die wedstrijd. Zij willen de eerste plaats – uiteraard – behouden – maar wij willen ook bewijzen dat we onze plaats in het klassement niet gestolen hebben.”

Overvolle ziekenboeg

En hoe staat het met de geblesseer­den? Heist heeft een bomvolle ziekenboeg met Jef Colman, Yannis Augustijne­n, Brent Peers en ga zo maar verder.

“Komt daar ook nog eens bij dat Sam Van Aerschot geschorst is. En dan zijn er nog heel veel spelers die er niet bij gaan kunnen zijn… Het is extreem qua geblesseer­den op dit moment, we kunnen een volledig kwaliteits­vol elftal opstellen, gewoon met spelers die er niet kunnen bij zijn. Gelukkig zijn er jongens die vooraf minder speelden die nu voluit hun kans wagen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium