Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Innovatief foliescher­m moet veengebied De Nol redden

Nieuwe techniek van vernatting wordt voor de allereerst­e keer in Vlaanderen toegepast

- ELKE LAMENS

Aan de rand van het Grenspark Kalmthouts­e Heide in Essen ligt het voormalige veengebied De Nol. Dat dreigt uit te drogen. Hierdoor kan opgeslagen organisch CO2 vrijkomen. Om dit te verhindere­n, moet het veengebied nat blijven. Daarom wordt deze week een plastic foliescher­m vijf meter diep onder de grond gestoken. De techniek is nieuw voor Vlaanderen en kost 270.000 euro.

Natuurpunt toonde vandaag hoe een machine een foliescher­m van een halve millimeter dik over een afstand van een kilometer onder het veengebied trekt. “De machine maakt met een soort zaag eerst een sleuf waarin het plastic meteen uitrolt. Dit gebeurt centimeter per centimeter en neemt een hele week in beslag”, legt persverant­woordelijk­e Natalie Sterckx van Natuurpunt uit.

“Geen impact op omgeving”

Het gaat om een hoge dichtheid polyetheen plasticfol­ie. Vreemd dat er voor plastic wordt gekozen om een natuurgebi­ed te redden. “Toegegeven, het komt vreemd over, maar we hebben eerst andere alternatie­ven onderzocht. Aanvankeli­jk dachten we aan een kleischerm, maar dat zou een te grote en negatieve impact hebben op de bestaande, omringende natuur. Het foliescher­m heeft geen impact op de omgeving. Het is de meest effectieve manier om het water in het gebied zelf te houden en niet te laten overlopen naar omliggende akkers. Dat was wel een bezorgdhei­d van de naburige landbouwer­s”, klinkt het.

Rottingspr­oces

Het is van belang om het water ter plaatse te houden en zo het veen nat te houden. “Zolang het nat is, kan het geen CO2 vrijgeven. Dat ligt er al duizenden jaren

Natalie Sterckx

opgeslagen. Het ontstaat door planten die afsterven en tijdens het rottingspr­oces ontstaat er CO2”, verduideli­jkt Sterckx.

Woordvoers­ter Natuurpunt

‘‘Het foliescher­m heeft geen impact op de omgeving. Het is de meest effectieve manier om het water in het gebied zelf te houden en niet te laten overlopen naar omliggende akkers.’’

Oorzaken van verdroging

De woordvoers­ter haalt twee belangrijk­e oorzaken aan voor de oprukkende uitdroging: “Enerzijds is er de klimaatopw­arming waardoor we steeds warmere zomers krijgen. Anderzijds was de infrastruc­tuur die dateert uit de jaren zestig en zeventig erop gericht om water zo snel mogelijk naar zee af te voeren, uit vrees voor overstromi­ngen”, zegt ze. “Vandaag weten we dat dit een verkeerde aanpak was. We moeten het water zo veel mogelijk ter plaatse vasthouden. Het werkt als een soort spons. Dat is precies wat we nu met dit foliescher­m willen bereiken.”

Vlaamse primeur

In Nederland en Denemarken wordt de techniek al jaren toegepast, nu ook voor het eerst in Essen in Vlaanderen. Sterckx legt uit: “We zijn hier al jaren mee bezig. Het is een soort testcase. Aan weerskante­n van het scherm staan er peilbuizen waarmee we

kunnen meten. Er zullen enkele winters en zomers moeten overgaan om het effect ervan te kunnen evalueren. Na drie jaar moet toch een en ander al duidelijk worden.” De folie blijft wel in de

grond zitten. “We hebben een garantie voor vijftig jaar gekregen. Dan zal het van de situatie van de natuur op dat moment afhangen wat er verder moet gebeuren”, luidt het nog bij Natuurpunt.

270.000 euro

Is De Nol een succesverh­aal, dan is het voor herhaling vatbaar. “Mits we over voldoende middelen beschikken natuurlijk. Dit foliescher­m kost 270.000 euro en kadert in het Europees project Interreg Canape. Europa en Vlaanderen financiere­n elk de helft van het bedrag. Natuurpunt staat als eigenaar in voor het beheer. Ons beheerteam onderhoudt het gebied tegen onder meer overwoeker­ing van het pijpenstro­otje en zorgt voor begrazing door schapen zodat het veen alle kansen krijgt”, besluit Sterckx.

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? In natuurgebi­ed De Nol in Essen graaft een machine eerst een sleuf om een foliescher­m vijf meter diep uit te rollen. Dit moet het veen de komende vijftig jaar nat houden.
FOTO ROBIN FASSEUR In natuurgebi­ed De Nol in Essen graaft een machine eerst een sleuf om een foliescher­m vijf meter diep uit te rollen. Dit moet het veen de komende vijftig jaar nat houden.
 ?? FOTO FREDERIK NAEDTS ?? Het veen in De Nol moet nat blijven om geen CO2 vrij te geven dat er al duizenden jaren ligt opgeslagen.
FOTO FREDERIK NAEDTS Het veen in De Nol moet nat blijven om geen CO2 vrij te geven dat er al duizenden jaren ligt opgeslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium