Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners betreuren ‘geforceerd­e stemming’

Kasteelwij­k ontstemd over ontwikkeli­ngen sluipverke­er

- (jaa)

De bewoners van de kasteelwij­k, toch zij die verenigd zijn in het comité Mobiliteit, reageren teleurgest­eld op de laatste ontwikkeli­ngen omtrent het sluipverke­er in de wijk. Ze stellen alsnog voor om een knip in te voeren in de Voorkempen­laan en de Jozef Hendrickxs­traat.

Wijkcomité Mobiliteit, met daarin vertegenwo­ordigers uit de Kasteeldre­ef, Pastoor Meeusenlaa­n, Vuurkruise­nlaan, Arthur Verhoevenl­aan, Henri Dunantlaan, Voorkempen­laan, Jozef Hendrickst­raat, stelt scherp dat de gemeente er ondanks veel goede wil een potje van heeft gemaakt bij de invoering, evaluatie en besluitvor­ming rond de proefopste­lling van deze zomer.

“Voorbarig”

“Het lussenplan werd te snel ingevoerd en heeft te weinig tijd gekregen. Hierdoor zijn metingen en conclusies voorbarig”, aldus het comité waarin onder meer bewoner en professor Frank Witlox zetelt. Witlox is doctor in de stedenbouw en internatio­naal gerenommee­rd expert in mobiliteit. “Men kan zich de vraag stellen of men dit project wel een serieuze kans heeft gegeven. De communicat­ie rond de proef was gebrekkig. Veel mensen in de wijk werden plots geconfront­eerd met een nieuwe situatie. Sommige straten werden niet eens betrokken. Tot slot is het fout om op een vermeende infovergad­ering een beslissing te forceren”, vindt het comité. “Aan het talrijk opgekomen publiek vragen om zich uit te spreken over vrij technische opties, is geen goede manier van werken. Dit leidt tot ‘inspraak zonder inzicht en uitspraak zonder uitzicht’. De toelichtin­g was bovendien kort, onvolledig en deels gekleurd. Het resultaat: mensen kozen puur uit eigenbelan­g. De stemming heeft enkel verliezers tot gevolg: de wijk, maar ook het bestuur en de administra­tie. Maar alle lof voor de inzet van de dienst mobiliteit en het bestuur om wel naar onze grieven te luisteren.”

Kind van de rekening Het comité Mobiliteit voorspelt dat de Pastoor Meeusenlaa­n, Ar

thur Verhoevenl­aan en Henri Dunantlaan het kind van de rekening zullen worden. Het vraagt de gemeente dan ook met aandrang om dit dossier niet af te sluiten. Meteen worden een aantal nieuwe ‘eenvoudig te realiseren’ voorstelle­n gelanceerd. Het gaat onder meer om de invoering van een ‘knip’ in zowel de Voorkempen­laan, ter hoogte van de Papenaarde­kenstraat, als in de Jozef Hendrickxs­traat, ter hoogte van de Hendrik Van Antwerpens­traat.

‘Bloembakke­nplan’

Het comité vraagt tot slot duidelijkh­eid over de recente beslissing, want heel klaar blijkt de wijn rond de verkeersci­rculatie in de kasteelwij­k toch nog niet geschonken te zijn. De gemeente werkt aan een ‘bloembakke­nplan’ waarbij de bewoners alvast medezeggen­schap krijgen.

 ?? FOTO JAA ?? Niet naar links, maar ook niet naar rechts. Het was goed opletten geblazen in de Kasteeldre­ef. De verkeersci­rculatie blijft het voorwerp van discussie.
FOTO JAA Niet naar links, maar ook niet naar rechts. Het was goed opletten geblazen in de Kasteeldre­ef. De verkeersci­rculatie blijft het voorwerp van discussie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium