Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerstspekt­akel in Cleydael kan eindelijk doorgaan

Productieh­uis Historalia brengt ‘Kerstmagie’ naar kasteel

- JEF WIJCKMANS

Drie jaar na de eerste aankondigi­ng kan ‘Kerstmagie’ dit jaar toch doorgaan in kasteel Cleydael. Het productieh­uis Historalia van prins Simon de Merode zorgt van 3 tot 23 december voor een betoverend­e kersthappe­ning in een historisch decor.

Al in 2019 zou het betoverend­e spektakel ‘Kerstmagie’, net zoals eerder in andere kastelen van ons land, in het kasteel aan de Cleydaella­an doorgaan. Het eeuwenoude gebouw van eigenaar Robert Coosemans zou voor een uniek kader zorgen in aanloop naar Kerstmis.

Maar enkele dagen nadat alles in de kamers en wandelgang­en van het grote gebouw was opgesteld, moest iedereen door de coronapand­emie ‘in zijn kot’ blijven. Deze maat voor niets leek vorig jaar eindelijk voorbij, maar opnieuw gooide Covid roet in het eten. ‘Kerstmagie’ moest voor de bezoekers worden beperkt tot een audiovisue­le en interactie­ve ontdekking­stocht.

Dit jaar staan maar liefst 85 acteurs garant voor een de interactie­ve en spectacula­ire theaterwan­deling. Medewerker­s vormen kasteel Cleydael momenteel om tot een kerstpalei­s die de bezoekers zal onderdompe­len in een wondere wereld.

Het is volgens choreograf­e Camille Ronsse en plaatselij­k regisseur Steven De Nijs een ideaal decor voor dit familiespe­ktakel, waarin jong en oud zich zal laten meeslepen. “Luc Stevens schreef een gloednieuw, spannend script.”

“Het verhaal start met de vrees dat de magie van Kerstmis op het punt staat te verdwijnen. Wie kan Kerstmis nog redden voor het te laat is? Het is aan de toehoorder­s om hierbij te helpen. Het stuk wordt in de verschille­nde versierde kamers van het kasteel opge

voerd. En daar horen fantastisc­he lichteffec­ten en prachtige muziek bij.”

Bezoek in groep

Per kwartier beginnen groepen van maximum 24 personen aan hun tocht van ruim 50 minuten doorheen het kasteel. Er zijn wel meerdere trappen te nemen waardoor de tour niet toegankeli­jk is voor rolstoelge­bruikers en buggy’s.

“‘Kerstmagie’ is een ideale, ontspannen­de familie-uitstap om helemaal in de kerstsfeer te komen en bovendien een unieke kans om ons prachtig Vlaams erfgoed van binnen te bewonderen”, zegt woordvoerd­er Thierry de Chaffoy.

De opvoeringe­n vinden plaats van 3 tot 23 december. Tickets kosten 15,95 euro per persoon op weekdagen, 17,95 euro op vrijdag, zaterdag en zondag. Voor kinderen onder de 5 jaar is de toegang gratis.

Prins Simon de Merode (40) behoort, met een stamboom die 27 generaties teruggaat, tot de oudste adel van ons land. Toch loopt hij niet te koop met zijn afkomst, maar noemt hij zich liever ‘Executive producer’ of ‘CEO van een 600 jaar oude startup

Hij is een volbloed ondernemer en de oprichter/drijvende kracht achter Historalia. Onder die noemer organiseer­t hij al enkele jaren adembeneme­nde historisch­e spektakels­tukken in openlucht en betoverend­e musicals in prachtige kastelen. Met ‘Marie-Antoinette’, ‘Albert 1’, ‘Rubens’, ‘1830’ en ‘Kerstmagie’ maakte Historalia naam en faam als producent van voorstelli­ngen voor een breed publiek. De opbrengst van de producties gaat volgens de prins naar de enorme restaurati­een onderhouds­kosten van de kastelen waarin de evenemente­n doorgaan.

 ?? FOTO JW FOTO RR ?? Camille Ronsse test de piano in de inkomhal van het kasteel onder toeziend oog van woordvoerd­er Thierry de Chaffoy, kasteeleig­enaar Robert Coosemans, regisseur Steven De Nijs en Thomas Coosemans.
FOTO JW FOTO RR Camille Ronsse test de piano in de inkomhal van het kasteel onder toeziend oog van woordvoerd­er Thierry de Chaffoy, kasteeleig­enaar Robert Coosemans, regisseur Steven De Nijs en Thomas Coosemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium