Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verkeerscu­rsus verplichte­n om auto terug te krijgen mag niet”

Raad van State fluit Antwerps burgemeest­er Bart De Wever terug in strijd tegen wegpiraten

- (kba) SAM REYNTJENS

Bart De Wever (N-VA) mag asociale roekeloze chauffeurs niet verplichte­n zich in te schrijven voor een verkeerscu­rsus om hun auto terug te krijgen. In twee arresten heeft de Raad van State beslissing­en van de Antwerpse burgemeest­er ten aanzien van ‘wegpiraten’ vernietigd.

Sinds 2019 kan de Antwerpse politie het voertuig van asociale en roekeloze chauffeurs in beslag nemen. Intussen werden in Antwerpen een zestigtal voertuigen om die reden bestuurlij­k in beslag genomen. “Zowel de verkeerspo­litie als de wijkwerkin­g zet er sterk op in en dat vertaalt zich in de cijfers”, zei burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) eerder dit jaar nog in “We merken ook dat de inbeslagna­me een erg dankbare beteugelin­g is van risicovol rijgedrag. Politiemen­sen kunnen zo echt een verschil maken, door voertuigen van chauffeurs die een gevaar zijn voor de omgeving, onmiddelli­jk uit het verkeer te halen. Daarmee maken we onze buurten veiliger en kunnen we effectieve­r optreden tegen de daders.”

Vaak waren de bestuurder­s niet aan hun proefstuk toe. Sommigen reden roekeloos rond terwijl ze eigenlijk een rijverbod hadden. Bij een bestuurlij­ke inbeslagna­me spelen de overtreder­s niet enkel hun voertuig kwijt voor enkele weken, maar ze moeten zich (meestal) ook inschrijve­n voor een cursus rond verantwoor­d rijgedrag. Anders krijgen ze er nog een GAS-boete bovenop. Ze moeten ook opdraaien voor de takelen stallingsk­osten bovenop de boetes voor de begane verkeersov­ertredinge­n.

Gazet van Antwerpen.

Bestraffen­d optreden

De stad zag het opleggen van een verplichte inschrijvi­ng voor een verkeerscu­rsus, eerst bij VIAS en tegenwoord­ig bij de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde, als een preventiev­e maatregel die be

Wie deze maand een nieuw contract afsluit voor gas en elektricit­eit, betaalt voor een gemiddeld verbruik nu zowat 5.352 per jaar. Dat blijkt uit een analyse van de VREG, die elke maand de jaarfactuu­r voor de komende twaalf maanden inschat. De prijzen liggen zo 1.500 euro lager dan in oktober.

Elektricit­eit kost bij een gemiddeld verbruik nu 2.065,48 euro per jaar – voor een profiel met 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ’s nachts. Als stuurlijk mogelijk was en ervoor moest zorgen dat het gevaarlijk­e rijgedrag zich niet zou herhalen. Twee mannen van wie de auto in 2020 na roekeloos rijden in beslag genomen werd, waren het daar niet mee eens. Zij trokken naar de Raad van State omdat ze vonden dat de burgemeest­er bestraffen­d optreedt door de inschrijvi­ng en betaling voor de cursus te verplichte­n als voorwaarde

Johan Vermant

je nu een nieuw contract afsluit, betaal je ruim 400 euro minder dan wanneer je dat in oktober deed. En zelfs 1.200 euro minder dan in september. De prijzen liggen wel nog op het niveau van augustus, 400 euro hoger dan gemiddeld in de eerste zeven maanden van het jaar en 700 euro hoger dan eind vorig jaar.

Verwarmen met gas in een huis dat daarvoor 17.000 kWh per jaar nodig heeft, kost nog 3.287,14 euro. Dat is 1.100 euro minder dan in oktober en zelfs 2.700 euro minder dan in september. om een voertuig terug te krijgen.

De Raad van State volgt die redenering. “Het beslag op het voertuig wordt enkel gehandhaaf­d om af te dwingen dat de bestuurder zich inschrijft voor een educatief traject”, luidt het. “Dat past niet in een regelmatig­e uitoefenin­g van de bevoegdhei­d van de burgemeest­er, die niet bestraffen­d mag optreden.” De Raad van State vernietigd­e de beslissing­en van De Wever dan ook. Dat betekent niet dat er geen auto’s meer in beslag genomen zullen worden, maar alleen dat er geen cursus mag worden opgelegd in ruil voor de vrijgave van de voertuigen.

Preventiev­e maatregel

“Deze twee arresten van de Raad van State zijn een eerste stap in de goede richting om een halt toe te brengen aan de zorgwekken­de tendens bij sommige openbare besturen om de grenzen van hun bevoegdhed­en steeds flagranter met de voeten te treden of zelfs te misbruiken”, reageren advocaten David Frejlich en Serena van de Vorle, die de procedure voor hun cliënten voerden.

Het kabinet van de Antwerpse burgemeest­er laat weten de arresten grondig te zullen bestuderen. “Uiteraard gaan we de arresten van de Raad van State respectere­n”, zegt woordvoerd­er Johan Vermant. “Wij interprete­erden het engagement voor die cursus als een preventiev­e maatregel, de Raad van State ziet het als bestraffen­d. We zullen dus moeten bekijken of we in de toekomst dat inschrijve­n voor een cursus nog kunnen opleggen. Als daar bestuurlij­k geen mogelijkhe­id meer toe is, dan moet wat ons betreft het wettelijke kader uitgebreid worden, want dit is een preventiev­e maatregel.”

Woordvoerd­er burgemeest­er

“In onze ogen was het engagement voor die cursus een preventiev­e maatregel, maar de Raad van State ziet het als bestraffen­d.”

 ?? FOTO DBA ?? Bart De Wever: “We merken dat de inbeslagna­me een erg dankbare beteugelin­g is van risicovol rijgedrag.”
FOTO DBA Bart De Wever: “We merken dat de inbeslagna­me een erg dankbare beteugelin­g is van risicovol rijgedrag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium