Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Republikei­nen veroveren meerderhei­d in Huis van Afgevaardi­gden

Wat betekent dit voor Biden, Trump en de oorlog in Oekraïne?

-

De Rode Golf is uitgebleve­n, maar de Republikei­nen hebben wél de macht gegrepen in het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. Met 218 Republikei­nse zetels tegenover 211 Democratis­che en nog slechts zes duels te tellen, krijgt president Joe Biden hoe dan ook een ferme klap. Wat nu volgt? Twee jaar van politieke stilstand, met mogelijk erg grote gevolgen voor Oekraïne, president Biden en zijn uitdager Donald Trump. en hij geen nieuwe wetgeving doorgedruk­t zal krijgen. Geen van de Republikei­nen, en al zeker de nieuwe Huis-voorzitter Kevin McCarthy niet, verbloemt dat dat de belangrijk­ste doelstelli­ng zal zijn. “Tijdens de tweede termijn van president Barack Obama zagen we hetzelfde”, zegt Amerikaken­ner Frank Albers (UAntwerpen). “De Republikei­nen hebben nog maar één agendapunt: Biden een pad in de korf zetten.” En als de Republikei­nen dan al eigen thema’s op de agenda gaan zetten, dan zullen het volgens professor Bart Kerremans (KU Leuven) zaken zijn waar Biden problemen mee heeft en die de tegenstell­ingen tussen de partijen dus goed in de verf kunnen zetten. “Een grote investerin­g in defensie bijvoorbee­ld, net als bijkomende aandacht voor migratie. De financieri­ng van de fameuze muur van Trump zou weleens opnieuw een item kunnen worden”, aldus Kerremans. Dankzij de Democratis­che meerderhei­d in de Senaat zal

Biden wel zaken kunnen blokkeren die hij echt niet vindt kunnen, maar het belooft in se dus een periode van politieke stilstand te worden.

Het heeft er bovendien alle schijn van dat de Republikei­nen de zittende president het ook op andere manieren moeilijk zullen maken. Waarnemers voorspelle­n dat ze heel wat onderzoeke­n zullen lanceren naar de beleidsdad­en van de president en de manier waarop bijvoorbee­ld het vertrek van de Amerikaans­e troepen uit Afghanista­n verlopen is. De Republikei­nen gaven ook al aan een “agressief onderzoek” te zullen voeren naar Hunter, de zoon van de president, en of die al dan niet te flexibel met de belastingw­etten is omgegaan. Ook zijn zakendeals en mogelijke belangenve­rmenging in China en Oekraïne zullen onder de loep genomen worden.

 ?? FOTO AFP ?? Amerikaans­e president Joe Biden.
FOTO AFP Amerikaans­e president Joe Biden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium