Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rookpluim deed hen de das om

Drie keer levenslang voor neerschiet­en vlucht MH17

- (tg)

Twee Russen en een Oekraïner zijn in Nederland tot levenslang veroordeel­d voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oost-Oekraïne. De Rus Oleg Poelatov is vrijgespro­ken. Bij het drama kwamen 298 inzittende­n om. “Er is recht gesproken. Ik ben opgelucht en blij”, zei een nabestaand­e die drie familieled­en verloor.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 opgestegen op Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Maar boven Oost-Oekraïne stortte het toestel neer. Zonder een mayday van de piloot. Het waren uiteindeli­jk foto’s van een buurtbewon­er, die toevallig voor het raam stond, die de waarheid aan het licht brachten. Op twee beelden was een witte rookpluim te zien boven een veld. Een derde foto toonde een zwarte rookpluim. De witte rookpluim moest wel van een raketlance­ring zijn, de zwarte van het gecrashte vliegtuig. MH17 was letterlijk uit de lucht geschoten door een Buk-raket.

Alle 298 inzittende­n kwamen om. Vooral Nederlande­rs, maar ook vier Belgen. Jan Noreilde, Annemieke Hakse en hun zoon Steven uit Brasschaat waren bij de slachtoffe­rs.

Respectloo­s

Na jaren van internatio­naal onderzoek besloot het Openbaar Ministerie vier mannen te vervolgen: Igor Girkin (51) was de minister van Defensie in rebellenre­publiek Donetsk (DPR). Hij stuurde eenheden aan en hield contact met Rusland. Sergej Doebinski (60) was het hoofd van de inlichting­endienst in Donetsk. Zijn plaatsverv­anger Oleg Poelatov (56) was de coördinato­r van de rebellengr­oep in het gebied, terwijl Oekraïner Leonid Chartsjenk­o (50) commandant was van de strijdende rebellen.

De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien. De voorzitter noemde hun houding respectloo­s .

“Alleen de zwaarst mogelijke gevangenis­straf is voldoende als vergelding voor wat de verdachten hebben gedaan”, oordeelde de rechtbank. “Ook al zullen de straffen het leed van de nabestaand­en niet wegnemen, het kan misschien enige verlichtin­g bieden”, zei voorzitter Steenhuis. Zo’n 240 familieled­en van slachtoffe­rs hoorden Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenk­o tot levenslang veroordeel­d worden.

Oleg Poelatov, die net als de drie anderen alle betrokkenh­eid en verantwoor­delijkheid ontkende, werd vrijgespro­ken. Volgens de rechtbank is er onvoldoend­e bewijs dat hij een bijdrage heeft geleverd aan de inzet van de Buk-raket, afgevuurd vanaf een landbouwve­ld bij Pervomaisk­y.

De meeste familieled­en reageerden na de uitspraak eerder gelaten, al waren de meesten wel tevreden. Zoals Piet Ploeg. Hij verloor drie familieled­en bij de ramp met de MH17. Zijn schoonzus en neef werden geïdentifi­ceerd, maar zijn broer Alex is nooit teruggevon­den. “Ik ben opgelucht en blij”, zei hij bij het verlaten van het gerechtsge­bouw.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde direct na het vonnis: “Het gevoel van straffeloo­sheid leidt tot meer misdaden. Daarom is het cruciaal dat ‘meesterbre­inen’ ook verantwoor­ding moeten afleggen. Bestraffin­g voor alle wreedheden van de Russische Federatie is onvermijde­lijk”, zei hij.

De rechtbank kreeg 306 vorderinge­n van nabestaand­en voor schadeverg­oedingen. De drie veroordeel­den zullen meer dan 16 miljoen euro moeten ophoesten. Maar of de families van omgekomen passagiers ooit een euro zullen zien, is maar de vraag.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft intussen wel een prijs van 100.000 dollar gezet op het hoofd van “de Russische oorlogsmis­dadiger Igor Girkin.” Maar het zou naïef zijn te geloven dat Rusland hem ooit uitlevert. Daarmee is de zaak niet definitief afgelopen. De drie veroordeel­den kunnen nog hoger beroep aantekenen. Ze hebben daarvoor veertien dagen de tijd. Het Openbaar Ministerie overweegt dat alvast te doen tegen de vrijspraak van Oleg Poelatov.

 ?? FOTO RR ?? De neergehaal­de Boeing 777 van vlucht MH17.
FOTO RR De neergehaal­de Boeing 777 van vlucht MH17.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium