Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Amnesty Internatio­nal mag commentaar geven

-

Daags voor de start van de wereldbeke­r voetbal in Qatar legt VRT de laatste hand aan het ‘Sporza Wintercirc­us’ in Gent, dit jaar de uitvalsbas­is van de openbare omroep voor alles dat met het WK te maken heeft. Al voelen ook vertrouwde sportgezic­hten als Karl Vannieuwke­rke en Maarten Vangramber­en dat het voetbalfee­st deze keer niet zorgeloos zal zijn.

Een iconische locatie is het, dat Gentse Wintercirc­us. Ooit paradeerde­n olifanten door het oude circus en in de toekomst moet het voor miljoenen euro’s gerenoveer­de gebouw een trekpleist­er worden voor Gentenaars, maar eerst is er nog het WK voetbal. Alleen kleeft aan dat sportspekt­akel dit jaar een wrang gevoel. Dat weet ook de VRT, die niet kan ontsnappen aan de controvers­e rond Qatar. “Geen enkel ander evenement zorgt voor meer gedeelde passie dan de wereldbeke­r voetbal”, zegt Karl Vannieuwer­ke tijdens de voorstelli­ng van de tv- en radiostudi­o’s in het Sporza Wintercirc­us. “Maar er is ook aandacht voor de schaduwkan­t en de bekommerni­ssen.”

VRT maakt zich sterk dat er binnen de uitgebreid­e programmat­ie rond de wereldbeke­r ruimte zal zijn voor debat over de wantoestan­den. Denk aan de omgekomen arbeiders bij het bouwen van stadions in de woestijn of homofobe uitspraken van de WK-ambassadeu­r in Qatar. Zo zullen radiozende­rs Studio Brussel, Radio 1 en Radio 2 ook kritische stemmen aan het woord laten tussen alle pronostiek­en en analyses door.

Ook buiten de radiostudi­o’s is de tweestrijd zichtbaar. Op tv-schermen speelt een video van Amnesty Internatio­nal dat “een compensati­e eist voor de uitgebuite arbei

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium