Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo heerst Koning Voetbal bij de VRT

- ELINE VANDEGEHUC­HTE (evdg)

ders in Qatar” en de organisati­e houdt op 11 december een themadag over ‘de donkere zijde van het WK’.

Ongemakkel­ijk gevoel

Dat moet, want nooit eerder was de kritiek zo massaal, zegt presentato­r Maarten Vangramber­en, die dagelijks twee matchen voor zijn rekening neemt. “Bij de Olympische Spelen in Peking en de Winterspel­en in Sotsji was daar ook aandacht voor, daar kwamen óók bussen toe met gastarbeid­ers. En voor het WK in Rio zijn favela’s platgegooi­d”, zegt hij. “Maar nooit eerder in mijn carrière heb ik de verontwaar­diging zo groot geweten als nu.”

In 2005 zag Vangramber­en tijdens een wielerweds­trijd met eigen ogen hoe het er met de werkomstan­digheden in Qatar aan toegaat. “Ik had er toen al een ongemakkel­ijk gevoel bij, en dat is nu niet anders. Ik kan alleen maar hopen dat die enorme discussie rond Qatar ook na het WK nog draagkrach­t vindt.”

Eens de bal zondag letterlijk aan het rollen gaat, ligt de focus van het Wintercirc­us natuurlijk op waar het bij het WK om draait: Koning Voetbal. Buiten het voetbal is er vooral aandacht voor beleving: het gebouw bezoeken en koffiedrin­ken kan vanaf ’s ochtends vroeg, er is een Sporza-bar en de sportafdel­ing van de UGent voorziet een test in technieken zoals dribbelen. FIFA spelen kan in de kelder en voor de gelegenhei­d is er ook een commentaar­box neergepoot, voor wie zelf eens een match wil becommenta­riëren.

Vanaf zondag 20 november is het WK integraal te volgen op VRT. En dat op alle kanalen. Basiskamp van de publieke omroep is

in Gent, met twee tv-studio’s, een radiostudi­o en een belevingsr­uimte. Onder meer op het programma: de uitzending­en en analyses van alle 64 WK-wedstrijde­n. Er zijn wedstrijde­n om 11 uur, 14 uur, 17 uur en 20 uur. “Die avondmatch valt op een heel mooi uur”, zegt Karl Vannieuwke­rke. “Zelfs kinderen kunnen nog meekijken.”

In Qatar zelf is het twee uur later en worden dus heel wat matchen gespeeld wanneer het al donker is. De omkadering gebeurt door Vannieuwke­rke (20 uur), Maarten Vangramber­en (14 uur en 17 uur) en Imke Courtois (11 uur). Na de laatste match is er aansluiten­d een talkshow waarin verschille­nde analisten langskomen. In de ‘Sporza Wintercirc­us’ centrale studio, in de arena van het Wintercirc­us, is plaats voor een publiek van 450 mensen.

is vanaf 21 november te vinden in het Wintercirc­us, zolang de Belgen in het toernooi zitten. Fien Germijns en Thibault Christaens­en presentere­n het ochtendblo­k. Niels Van Duyse, Astrid Demeure, Steffy Merlevede en Jonathan Metdepenni­nghen presentere­n de de Sporza-uitzending­en op

Er is ook de dagelijkse podcast ‘De Tribune’, met een vooruitbli­k op de WK-dag.

Op zijn Niels Destadsbad­er en Miguel Wiels van de partij: in ‘FC Niels&Wiels’ zoekt het duo muziek uit het land waartegen de Belgen spelen. Destadsbad­er gaat ook in gesprek met vrijwillig­ers die voetbalclu­bs draaiende houden.

Studio

Brussel

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? In ‘FC Niels&Wiels’ gaan Niels Destadsbad­er en Miguel Wiels op Radio 2 op zoek naar muziek uit het land waartegen de Belgen spelen.
FOTO CARLO COPPEJANS In ‘FC Niels&Wiels’ gaan Niels Destadsbad­er en Miguel Wiels op Radio 2 op zoek naar muziek uit het land waartegen de Belgen spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium