Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze worden vaak lafaards genoemd, maar in hun eigen ogen zijn ze allesbehal­ve laf”

Wat bezielt iemand om zijn kinderen te doden?

- (mkm)

Hubert Van Puyenbroec­k

Doctor in psychologi­e (VUB)

“Het kan in de meest gewone gezinnen gebeuren, maar als buitenstaa­nder weet je niet altijd wat er leeft bij mensen thuis.”

Wat bezielt een vader om zijn eigen kinderen te doden? Volgens deskundige­n spelen relationel­e of financiële problemen vaak een rol. “Dan gaat het om mensen die geen uitweg meer zien, en daarom hun kind meenemen in de dood.” Maar soms gebeurt het ook uit wraak.

Wat in Waardamme juist gespeeld heeft, is nog te vroeg om te bepalen, zeggen deskundige­n. “Dat onderzoek wordt nog een juridisch kluwen”, zegt Hubert Van Puyenbroec­k, doctor in de psychologi­e (VUB), die onderzoek deed naar gezinsdram­a’s. “Puur psychologi­sch bestaat ook geen eenduidig antwoord op de vraag wat voor type mensen zulke feiten pleegt. Uit de literatuur bekeken, kunnen we maar weinig uitspraken doen over de persoonlij­kheid van die mensen. Wat we wel zien, is dat de omstandigh­eden waarin het gebeurt, een grote rol spelen. Als er financiële, relationel­e of geestelijk­e problemen zijn bijvoorbee­ld.”

Geen contact met realiteit

Op welk punt maakt zo’n persoon dan de beslissing om zijn kinderen te doden? “Daar zijn verschille­nde hypotheses voor. Eén daarvan is een moment van ‘bewustzijn­svernauwin­g’. Iemand verliest voor een stuk alle contact met de realiteit en ziet plots geen uitweg meer. En dan wordt de afweging genomen: ik moet de kinderen meenemen, want voor hen is er ook geen uitweg meer. En zo worden de kinderen het slachtoffe­r.”

Paul Cosyns, emeritus professor psychiatri­e aan de Universite­it

Antwerpen, bevestigt dat. “Bij mannen van middelbare leeftijd gebeuren gezinsdram­a’s vaak in het kader van een ‘majeure’ depressiet­oestand: ernstig depressief in de psychiatri­sche betekenis van het woord. Niet alleen depressiev­e gevoelens, maar mannen die – zonder eerdere psychiatri­sche problemen – door een zware depressie gaan en hun hele gezin, inclusief zichzelf, gaan vernietige­n.”

Assisenple­iter Jef Vermassen zegt dat het motief van kinderdode­rs “bijna altijd” relationee­l is. “En het klopt dat in het merendeel van de gevallen een man of vrouw die feiten pleegt als hij depressief is”, zegt de advocaat. “Doemdenker­s, dus. Mensen die vanuit hun depressivi­teit een beslissing nemen om uit het leven te stappen, omdat de wereld volgens hen onleefbaar is. En in hun redenering moeten ze dan hun kind meenemen, want zij denken dat die kinderen dan beter af zijn dan hier. Dat is de grote tegenstell­ing bij kinderdode­rs: wij zeggen vaak dat het lafaards zijn, maar zij denken net: ik mag niet laf zijn, dus ik neem de kinderen mee in mijn beslissing.”

Zoals Medea

Maar soms gebeurt het ook uit pure wraak tegenover de expartner. “Het typische Medea-complex”, zegt professor Cosyns, verwijzend naar de Griekse mythe over de tovenares Medea en Jason, die samen twee zonen hadden. Toen Jason haar verliet voor een andere vrouw, nam Medea wraak door beide kinderen te doden. Vandaag zijn het doorgaans vaders die zich schuldig maken aan dit type kinderdodi­ng, terwijl vrouwen meestal vanuit een depressie handelen. Vermassen: “Het gaat dan om mannen die zich tekortgeda­an voelen, omdat ze zien dat de expartner het goed stelt. Ze gaan zich daarom wreken. Afreageren dus, uit onmacht.”

Van Puyenbroec­k: “Voor de buitenwere­ld komt zo’n daad meestal ook heel ondenkbaar en onvoorspel­baar over. Men ziet het gewoon niet aankomen, omdat een dader zijn omgeving niet ongerust wil maken. Het kan in de meest gewone gezinnen gebeuren, maar als buitenstaa­nder weet je niet altijd wat er leeft bij mensen thuis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium