Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

-

Jan Stassijns

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week.

Voel je de spanning al? Nog maar een paar nachtjes slapen en in het Antwerpse stadhuis vangen de raadscommi­ssies aan ... met op de agenda: de langverwac­hte debatten over de besparinge­n van de stad Antwerpen. Hoewel er al veel gezegd en geschreven is, waren de afgelopen weken alle ogen op de cultuursec­tor gericht en bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). Deze week heeft het Antwerps Kunstenove­rleg, dat zowat alle Antwerpse culturele organisati­es vertegenwo­ordigt, het vertrouwen in de schepen opgezegd. En dat zette de spanningen tussen het culturele veld en de schepen nog maar eens op scherp.

Maar, we zouden het haast vergeten, er lopen daar nog schepenen rond op het ’t Schoon Verdiep. Tot nog toe hielden zij de besparinge­n in hun bevoegdhed­en dicht bij hen. Pas wanneer alle cijfertjes in de begrotings­tabellen staan, kan er gecommunic­eerd en wordt de impact van de besparinge­n pas echt duidelijk. Wat betekenen de besparinge­n voor sport, jeugd, sociale zaken, wonen, personeel, ... Dat staat ons dus volgende week te wachten. Het is uitkijken naar de houding van Vooruit, de coalitiepa­rtner van N-VA, de partij die zich al bijzonder kritisch heeft uitgelaten over de besparinge­n op Cultuur. Was het schone schijn om politiek een slag te slaan uit de aanvallen op collega Ait Daoud? Of stelt de partij, met Jinnih Beels, Tom Meeuws en Karim Bachar in het stadsbestu­ur, haar communicat­ie bij?

En wat doet Open Vld, die andere coalitiepa­rtner, die de harde taal van de voorbije weken al lijkt te milderen. Intussen zetten de kunststude­nten hun acties voort en verzamelde­n ze vrijdag opnieuw voor het KMSKA. Benieuwd of de volgende weken de gemoederen bedaren. En zelfs als de rust terugkeert, is het wachten op de volgende vertrouwen­sbreuk tussen politiek en de culturele sector. Dat is de laatste jaren bijna een wetmatighe­id geworden. Alles komt terug.

Het is niet al cultuur wat de klok slaat. Ook terug van weggeweest is de hoofddoeke­ndiscussie. Zo lijkt het toch. Gelijkekan­sencentrum Unia is door het hof van beroep in Antwerpen teruggeflo­ten in de zaak tegen Moeders voor Moeders. In eerste aanleg oordeelde de rechter dat de hulporgani­satie uit Borgerhout discrimine­rend te werk ging, omdat vrouwen hun hoofddoek moesten afleggen in de ‘dagzaal’. Volgens de rechter in beroep was Unia niet bevoegd om hier op te treden. En dus krijgt Moeders voor Moeders eerherstel.

Tegelijker­tijd is het voor studenten met een hoofddoek die kiezen voor het nobele beroep van leerkracht erg moeilijk om een stageplaat­s te vinden. Onhoudbaar, stellen de hogeschole­n. Gezien het nijpende lerarentek­ort wordt in de meeste scholen halsstarri­g vastgehoud­en aan dat verbod op levensbesc­houwelijke teken, wat in de praktijk vooral neerkomt op een hoofddoeke­nverbod. Of het valt in het schoolregl­ement onder het verbod op hoofddekse­ls. Het zet een rem op de diversitei­t van het Vlaamse lerarenkor­ps en ontneemt enthousias­te jongeren de kans om voor de klas te staan. Het ‘hoge goed’ van een inclusieve samenlevin­g lijkt zijn grenzen te kennen ...

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium