Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ‘whatabouti­sme’ van de FIFA-baas

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

Voor zover dat nog nodig was, heeft FIFA-baas Gianni Infantino zaterdag met een wellicht onbedoeld tenenkrull­ende speech nogmaals in de verf gezet waarom Qatar als gastland op zijn minst discutabel is. Het WK voetbal startte voor Qatar in mineur, op en naast het veld. Het nationale elftal ging tijdens de openingswe­dstrijd kansloos ten onder tegen Ecuador. Kansloos was ook de toespraak van Gianni Infantino. De Italiaan ergerde zich eraan dat vooral de mensenrech­ten, of het gebrek daaraan, in het nieuws kwamen. Westerse hypocrisie, noemde hij dat. Want zeker Europa moet voor wat het de afgelopen 3.000 jaar allemaal heeft gedaan, nog evenveel jaar excuses maken, vindt de voetbalbon­s.

Dat is best mogelijk, maar wat dat met de mensenrech­ten in Qatar te maken heeft, is volslagen onduidelij­k. Voor dergelijke uitspraken bestaat een woord, zij het in het Engels: whatabouti­sme. Ofwel: beschuldig­ingen niet weerleggen, maar de tegenparti­j beschuldig­en van andere mistoestan­den.

Het maakt geen indruk. Infantino’s meeste relevante uitspraak was wellicht dat het niet zo heel erg is dat supporters tijdens hun aanwezighe­id in het stadion geen alcohol mogen drinken. Maar daar ging het niet om, wel om het feit Qatar het nodig vond om twee dagen voor de start van het WK gemaakte afspraken eenzijdig op te heffen.

Maar goed, over wat er allemaal fout is gegaan in Qatar, is al veel geschreven. Het zal de meeste voetballie­fhebbers er niet van weerhouden om de volgende dagen voor de buis te gaan zitten met een zak chips en een biertje binnen handbereik. Dat het ene fandorp na het andere in onze steden er nog voor de start van het toernooi de brui aan gaf, heeft meer te maken met de tijd van het jaar en het vormpeil van de Duivels dan met mensenrech­ten.

Ondertusse­n is zondagocht­end in het Egyptische Sharmel-Sheikh de klimaatcon­ferentie beëindigd. De weinige aandacht daarvoor staat in schril contrast met de wekenlange berichtgev­ing over alles wat fout is aan Qatar. Nochtans verblijft de aarde tegenwoord­ig permanent op de eerstehulp­post en staan we iedere dag dichter bij een wereld die langzaam onleefbaar wordt. Het zal veel mensen nog steeds worst wezen. Nu eerst even het WK voetbal, en dan zien we wel weer. Zijn er nog chips?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium