Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 45 minuten was het welletjes

- LUDO VANDEWALLE

Het is eens iets anders, zo’n stadion gevuld met mannen met de voor Qatar traditione­le witte gewaden en dames met lange abaja’s. Ook geen dronken gebral op de tribunes, want in tegenstell­ing tot eerdere afspraken mocht er geen alcohol in en rond het stadion worden geschonken. Zo kregen we een beschaafde en mooie openingsce­remonie in een indrukwekk­end stadion. Een chique lichtshow met als hoogtepunt Morgan Freeman die een gesprek voert met Ghanim Al Muftah, WK-ambassadeu­r zonder onderlicha­am (zie hiernaast).

De mastodont die het Ali Bayt Stadium is, straalt alle glitter en glamour uit die Qatar aan de wereld wil tonen. Vanbuiten een architectu­raal pareltje dat een tent van de Qatarese nomaden van weleer voorstelt. Binnen in het stadion comfortabe­le zitplaatse­n en slechts een zuchtje airconditi­oning. Een dak dat kan worden toegeschov­en, keurige belichting. Zelfs de geluidsins­tallatie is de perfectie. De Zuid-Koreaan Jung Kook, bekend van de immens populaire boysband BTS, en de Qatarese popster Fahad Al-Kubaisi brachten tussen alle lichteffec­ten en de choreograf­ie samen Dreamer, het officiële WK-lied.

Geen voetbalpub­liek

Op elke stoel in het stadion ligt een tasje met geschenken: een knuffel, een T-shirt, de WK-mascotte en een sjaaltje. De sfeer is gecontrole­erd. Dit is geen voetbalpub­liek. In één afgebakend vak met zogenaamde sfeersuppo­rters staan ze allemaal te joelen en te springen. Ze schreeuwen de moed erin, maar de rest van het stadion lijkt in de bioscoop te zitten. Er komt alleen geluid uit het vak van de Ecuadorane­n en dat ene sfeervak. Eén keer kunnen de thuisfans juichen: als een doelpunt van Ecuador na drie minuten wordt afgekeurd na een tussenkoms­t van de videoref.

Zelf scoren zit er niet in. Ze komen veel te weinig in de buurt van de doelman van Ecuador. De kleine natie – 2,5 miljoen inwoners – zonder voetbaltra­ditie dreigt te kijk gezet te worden. Na de rust blijven er al veel lege plaatsen in de tribunes. De hele tweede helft vertrekken doorlopend Qatarese toeschouwe­rs uit het stadion. Maar het sfeervak

Pieter Verbestel

Rode Duivel-supporter

“Ik ben hier sinds zaterdagav­ond. Het valt beter mee dan men ons had voorgespie­geld. Zie, ik loop hier in korte broek rond maar heb nog geen enkele opmerking gekregen. Ze aanvaarden het gewoon.”

blijft zingen en dansen, 90 minuten lang. Het lijkt op commando, want bij wissels of andere matchfeite­n waarvoor doorgewint­erde voetbalfan­s de handen op mekaar krijgen, zingen ze gewoon door.

Zwijgzame Belgen

Op de tribune vinden we tussen de 67.372 aanwezigen een vijftigtal Belgische fans. De meesten zijn hier op uitnodigin­g van Qatar. Ze kregen hun reis, verblijf en wedstrijdt­ickets betaald door de organisati­e. De 68 euro verbruiker­svergoedin­g die per dag was voorzien, is ingetrokke­n. De commotie die hun komst naar Qatar heeft veroorzaak­t, noopt velen ertoe elk commentaar te weigeren. Een diehard fan die we kennen van talloze reizen met de Rode

Duivels, duikt weg als we hem willen aanspreken. Zijn buurman zwaait met de vinger. De diehard fan kijkt niet eens op.

Gaston Seron, een supporter uit Wallonië en verkleed als een Arabier in de Belgische kleuren, moet vanwege zijn originalit­eit op de foto met enkele Qatarezen in hun traditione­le kledij. “Dit is niet de eerste. Ik wil niet weten op hoeveel foto’s ik al sta”, zegt hij lachend. Gaston vindt het wel spijtig dat hij met zijn vriend als enigen tussen de Nederlands­e supporters werd gezet. Zijn vriend wil zijn naam niet geven. “Er is al genoeg polemiek geweest”, klinkt het. Zo reageren de meeste Belgen die in blok 540 netjes bij elkaar zijn geplaatst.

Pieter Verbestel (44) uit Leuven is een uitzonderi­ng. “Ik ben hier sinds zaterdagav­ond”, zegt hij vrolijk. “Het valt beter mee dan men ons had voorgespie­geld. Zie, ik loop hier in korte broek rond maar heb nog geen enkele opmerking gekregen. Ze aanvaarden het gewoon. Ik heb hier ook geen onveilig gevoel. De regels zijn er en die moeten we respectere­n. Maar ik heb daar nooit een probleem mee gehad. Met of zonder hoofddoek, in gewaad of niet, het maakt niet uit. ”

Het alcoholver­bod nuanceert hij. “Hier in het stadion en errond is niets te krijgen”, bevestigt hij. “Maar van enkele andere supporters heb ik al gehoord dat ze toch wat te drinken hebben gehad. Er waren er zelfs al bij die een zware dag achter de rug hebben, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind dat niet erg. Beter zo dan van die dronken supporters die voor problemen zorgen.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO LVDW ?? Weinig animo op de tribunes, maar de Waalse supporter Gaston Seron en zijn vriend oogsten veel bijval met hun outfit.
FOTO LVDW Weinig animo op de tribunes, maar de Waalse supporter Gaston Seron en zijn vriend oogsten veel bijval met hun outfit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium